Az Etikett Japánban

A japán szokásokról

Traditional-shoes-700x398

Ryokanban

• Egy japán házba való belépéskor rakjuk le a cipőinket az ajtó elé, és figyeljünk arra, hogy a cipők orra mindig az ajtó felé mutasson. Használjuk a vendég számára kikészített papucsot!
• Tatamis padlóra csak mezítláb vagy zokniban lehet lépni!
• Az illemhelyiségbe való belépéskor vegyük le a papucsot és tegyük az ajtó elé! Csak az erre a célra rendszeresített papucsot használjuk.
• Vannak szállások, ahol hagyományos japán vécét találunk: egy lyukat a földön, mely fölött guggolva végezhetjük el dolgunkat. Mindig hagyjunk tisztaságot magunk után.
• A házigazda elvárja, hogy a vacsora várható idejét vagy mi határozzuk meg (pl. 17-19 óra között), vagy egy fix időpontban legyen felszolgálva a központi étkezőben. A vacsora, és sokszor a reggeli is, nagy gonddal elkészített helyi specialitás. Sértésnek számít nem megenni az ételt vagy mást kérni helyette! A japán reggeli rizsből, sült halból, szójabab levesből és néhány helyi specialitásból áll. Ha európai reggelit szeretne, netalán érzékeny egyes ételekre, ezt már az utazás foglalásakor jelezze irodánkban, mert egyes szálláshelyeken nem könnyű ezeket az alapanyagokat beszerezni.
• A ryokan házigazdája az este során elrendezi az ágyakat a szobákban.
• Japánban előfordul, hogy a szálláson a fürdőszoba közös, ellenben sosem koedukált. Ha a minshukunak nincs külön női és férfi fürdője, feltüntetik, ki mikor használhatja. Mielőtt a fürdőbe lépünk, vegyük le a yukata-t (pamut kimonó, általában a szoba tartozéka) és tegyük az öltözőhelyiségben lévő kosárba.
• Mielőtt használjuk a fürdőkádat, mindig alaposan mosakodjunk meg a zuhany alatt vagy csapvízzel.
• Reggel ajánlott nem sokáig lustálkodni, hanem inkább résztvenni a reggelin az adott időben.
• A személyzet kérdéseinkre sokszor válaszolhat olyasmit, hogy “ahogy óhajtja”, de vigyázzunk, nehogy visszaéljünk előzékenységükkel! Mindig törekedjünk arra, hogy egyik fél “érdekei” se csorbuljanak!
• Nyilvános helyen nem illik orrot fújni.

Asztalnál

• Az éttermekben egy közös tányérra rakják az ételt. Az elején vegyük el, amiből enni szeretnék, ezután már ne szedjünk újra.
• Illik megenni mindent, ami a tányérunkon van (különösen a rizst).
• Ha végeztünk az evéssel, igyekezzünk visszaállítani az eszközöket az eredeti helyükre (a tányérokat vissza az asztal közepére, a pálcikákat a tartóra).
• Ne igyunk mielőtt meg nem kapja mindenki a poharát és el nem hangzik a “kampai”!

Üzleti életben

• Tartsuk tiszteletben partnerünk privát szféráját – a nálunk megszokott 45-60 cm náluk kb. 2 méter.
• A névjegykártyát a névvel felfelé, két kézzel adjuk át, először a rangidős személynek.
• Ne próbálkozzunk viccekkel – a japánok nem értik a nyugati vicceket.
• Hangsúlyozzuk, hogy az együttműködést hosszútávra képzeljük.
• Először a legmagasabb rangútól kell elköszönni, majd sorban a többiektől.
• Az üzleti életben elfogadott az ajándékozás.
• Semmiből ne adjunk páros számút vagy kilencet.

További információt a japán etikettről útikönyvünkben is talál.
Bővebb információ.