A legkülönlegesebb momidzsigari helyek

A japánok imádják a ranglistákat. Japánban egy átlagos estén nehezen tudjuk úgy végigzongorázni a tévécsatornákat, hogy ne bukkannánk legalább egy „A 10 legszebb…”, „A 10 legérdekesebb…”, „A 10 legfinomabb…” témájú műsorra. A közvéleményt sokkal erősebben befolyásolják ezek a top 10-ek, mint gondolnánk. Egy ilyen leg-leg-leg 1. helyezett étterme előtt másnap már több száz méteres sor fog kígyózni, de a 10. helyen végzett étterembe is csak órákon át tartó sorban állás után lehet bejutni. A sor, a várakozás és a népszerűség Japánban egyet jelent a garanciával.

Ezek tudatában nem is olyan meglepő, hogy a legszebb momidzsigari helyeknek is van ranglistája. A Japán Regionális Turisztikai Információs Központ (Zenkoku Csiiki Kankó Dzsóhó Szentá) 2012 őszén végzett felmérésén 1077 fő vett részt. Így jött létre azoknak az őszi levélnéző helyeknek a tízes listája, melyek a leginkább megragadtak a kérdőívre válaszolók emlékezetében. Következzék a 10–4. helyezett, hogy lássuk, hová érdemes ellátogatnunk idén vagy az elkövetkezendő őszök valamelyikén Japánba!

10. helyezett – Daiszecu-zan, Szóun-kjó (Hokkaidó)

A hegyláncairól, vízeséseiről és onszeneiről, meleg vizű természetes fürdőiről ismert Daiszecu-zan Nemzeti Parkban kötélpályán merülhetünk alá vörös lombokba.

1

9. helyezett – Naruko-kjó (Ószaki-shi, Mijagi megye)

A látkép különlegességét a kanyon színpompás fáinak rengetegében megbúvó völgyhíd adja.

 2

7. helyezettek – Minoo-shi (Ószaka megye) és Takao (Kiotó)

Minoo város buddhista templomai és vízesése őszi látképének köszönheti helyezését.

 3

Takao Kiotó egyik városrésze, ahol a Dzsingo-dzsi nevű buddhista templom is található. Ősszel rengeteg turista érkezik, hogy ott legyen, mikor pirosba fordulnak a templomot övező fák levelei.

4 

6. helyezett – Hakone

Bármely évszak legyen, Hakone egész évben a turisták elsődleges célpontja. Az Asi-tavon csónakázva szemtanúi lehetünk, ahogyan a tavat körülölelő hegyek lába lángra kap, s innen terjed a vörös levelek tüze egészen a hegycsúcsig.

 5

5. helyezett – Higasi-jama (Kiotó)

Kiotó e része az 5. helyen végzett. Számos buddhista templom mellett itt található a Kiyomizu-dera is, mely tavasszal a cseresznyevirágzás, ősszel az momidzsi miatt kötelező állomása a kirándulóknak.

„És ott már voltál?” „Igen.” „És őszi lomhullatáskor voltál?” „Igen.” „És kivilágítva láttad?” „Nem.” „Akkor nem voltál.” Ez a japán ismerősömmel folytatott párbeszéd jól mutatja, milyen szerepet tölt be a modern japán kultúrában az illumination, az éjszakai kivilágítás. Ha valami önmagában fokozhatatlanul gyönyörű, a japánok kivilágítják, és ez a Kiyomizu-derában különösen nagy eseménynek számít.

6

4. helyezett – Oirasze-keirjú (Aomori megye)

A folyam Tovada város azonos nevű tavánál ered. A Yake-yama nevű hegyig tartó,14 km hosszúságú szakaszán 14 vízesésben gyönyörködhetnek az arra járók.

7

Az első három helyezettel a következő bejegyzésben ismerkedhetünk meg!

(Szerző: Jámbor Aliz)