III. Kóran-kei, az „illatos hegyi szellő völgye”

Múlt héten áttekintettük a legszebb momidzsigari helyek ranglistájának 10–4. helyezettjét. A dobogósoknak kijár egy-egy külön bejegyzés, úgyhogy a mai alkalommal következzen a bronzérmes Kóran-kei!
Az általam egyelőre titokban tartott 1. és 2. helyezett valószínűleg nem lesz túl nagy meglepetés Japán rajongói számára. Ezzel szemben érdekes vérfrissítés a listán az Aicsi megyei Tojota városban található Kóran-kei, melyről külföldi turisták eddig aligha hallottak. Bár egy átlagos 1-2 hetes Japán körút során nehezen fér bele az időbe, hogy a leghíresebb helyek mellett ide is ellátogassunk, ha novemberben véletlenül éppen Aicsi megyében járunk, érdemes megnézni a Tomoe-folyó völgyében bíborló erdőket.
041_tomoe
Kóran-kei látképe a Tomoe-folyó felől

1634-ben a Kódzsaku-dzsi szerzetese ültette az első juharfákat a Tomoe-folyótól a templomig vezető úton. Ezt a munkát a helyi lakosok folytatták, s ma már körülbelül 4000 fa borítja vörösbe ősszel a völgykanyart. A helyet 1930-ban keresztelte Kóran-keinek az ide látogató Ószaka Mainicsi Sinbun nevű lap igazgatója: „Az Iimori-hegyről érkező nyári szellő a Kódzsaku-templom sétányának juharjait érintve szeli át a Tomoe-folyót, és illatos hegyi levegőt hoz magával.” Ezt az impressziót foglalja össze a név három írásjegyben, melyek jelentése „illat”, „vihar” – a magyarázatot is figyelembe véve inkább „hegyi szellő” – és „völgy”, azaz Kóran-kei az „illatos hegyi szellő völgye”.

042_taigetsukyou
Kóran-kei szimbóluma, a Taigecu-híd

A Kóran-kei szimbólumává vált íves, piros Taigecu-hídon állva az ide érkező turisták érzékeit lehengerli az ősz. 4000 fa lehulló levelének illatával, átható avarillattal terhes a levegő. Vörösen izzik a völgy és tükre, a folyó. A víz csobogásában az ősz hűvöse cseng. Ez maradhat meg olyan élesen az ide látogatók emlékezetében, ezért lehet 3. a sorban Kóran-kei.

043_plakat
Az 58. Kóran-kei Momidzsi Macuri plakátja

Ha van momidzsi, akkor van momidzsi macuri, „őszi levél fesztivál” is, és nem túlzás azt állítani, hogy minden település megtartja a maga ünnepségét. A Kóran-kei Momidzsi Macuri idén 58. alkalommal kerül megrendezésre november 1 és december 1 között. A rendezvény az őszben való gyönyörködésen kívül számos más érdekes programot is kínál: teaszertartás, taiko (japán dob) koncert, fazekas kiállítás, énekbemutató, de persze a macuri fénypontja szó szerint az éjszakai kivilágítás a rendezvény ideje alatt minden nap sötétedéstől este 9 óráig.

koran-kei1
Kóran-kei éjszakai fényekben

Hogy melyik az a hely, amelyet a japánok még a kivilágított Kóran-keinél is szebbnek tartanak, az a jövő heti folytatásban kiderül.

(Szerző: Jámbor Aliz)