Niseko – a japán síparadicsom

Tüdőnk legmélyéig, az utolsó hörgőkig szívni a hűvös levegőt. Átmosni az összes sejtünket a friss hó illatával. Érezni, ahogy a jeges szél csillapítja gondolatainkat. Agyunkat kiürítve keringetni a fagyos levegőt vérköreinkben. Majd kilélegezni és hagyni, hogy minden zűrzavar távozzon füstszerű leheletünkkel. Lehunyt szemmel nézni a filmet, amit a hóról visszaverődő napfény vetít belső szemhéjunkra. Hallgatni talpunk alatt a szűz hó életteli ropogását. Aztán kinyitni a szemünket, alattunk semmi, csak érintetlen, havas, meredek lejtő. Két kattintással felcsatolni a sílécet, venni egy utolsó nagy, jeges levegőt, megmarkolni a síbotot, és siklani a hó felszabadító mélységébe.

121_nisekoeki

Ennek ígérete lengi körül a Nisekoannupurit, a hegyet, melyet először pillantunk meg Niseko város állomásépületéből kilépve. Az 1308 m magas hegy híven képviseli nevét, mely bár sokan úgy tartják, az ainuktól, Hokkaidō őslakosaitól származik, valójában a japánok által kreált „ál-ainu” földrajzi név. Jelentése „meredeken kiszögellő szirtű hegy”. Az ainuktól kapott eredeti nevének – cise-ne-sir – jelentése „házhoz hasonlatos hegy”. A Niseko körül magasodó másik két hegy is vonzó lehet a téli sportok kedvelői számára. Az 1898 m magas Yōtei-hegyet a köznyelv csak a „Hokkaidō Fujija” néven emlegeti, aktív vulkán éppúgy, mint az 1043 m-es Konbu-dake.

122_yoteizan

Csak menni-menni egészen a tetejéig, onnan nevetni az egész világra, elsőként taposni a vakító fényű porhavat. Évente több, mint 200 000 embert hajt e vágy – a japánok mellett főleg ausztrálokat és koreaiakat –, és vonz magához a térség négy nagy és két kisebb síparadicsoma. A Niseko Hirafu, a Niseko Higashiyama, a Niseko Annupuri és a Niseko Hanazono nevű komplexumok összesen 8,87 km2 területű sípályája alkotja a Niseko Unitedot. A pályákat felvonórendszer köti össze, s egyetlen síbérlettel is igénybe vehetők. A térségben évente átlagosan 15 m hó esik, ezzel a világ „leghavasabb” sípályái közé tartozik, mely novembertől egészen májusig látogatható. A National Geographic szerint itt található a világ legjobb minőségű, téli sportokhoz kiváló porhava, melyet a Szibéria felől érkező szinte állandó viharciklonoknak köszönhet.

123_hanazono

124_nightskiing

Kezdőtől a haladóig mindenki próbára teheti magát a különböző ajánlott útvonalakon, s nemcsak nappal, hanem kivilágított pályákon éjjel is lehetőségünk van a lesiklásra. Amikor már érezzük a jóleső fáradságot, és szinte feszül a bőrünk a csontig ható hidegben, nem árt megpihenni egy onsenben, akár szabadtériben, hogy a meseszép hó látványától egy pillanatra se kelljen megválnunk. A forró víz után egy hagyományos japán vacsorával koronázhatjuk meg a napot, és a japán hotelekre jellemző tökéletes kiszolgálás garantálja, hogy másnap újult erővel vessük magunkat ismét Niseko világhírű porhavába.
125_rotenburo

(Szerző: Jámbor Aliz)

Kapcsolódó utazás Japánban:

Síelés Hokkaidón – 3*-os szállásal, 6 nap/5 éj
Síelés Hokkaidón – 4*-os szállásal, 6 nap/5 éj