Az ezerarcú Fuji-san

Aki hozzám hasonlóan nem érez magában elég elhivatottságot arra, hogy a 3776 m-es magasságba törjön, annak puszta szemlélődés a vigaszdíja. A Fuji szerencsére kegyes hozzánk, földhöz ragadtakhoz. Időjárástól, napszaktól és persze égtájtól függően más és más arcát mutatja meg nekünk, így adva témát generációról generációra a művészvilágnak és új motivációt a kirándulni vágyóknak. Ahogy a japán nyelvben az étkezés s így az élet alapjául szolgáló rizsnek is többféle elnevezése van, úgy a Fuji is más-más nevet visel megjelenésétől függően. Egyszerűbb lenne megmászni, mint mindegyik arcát megnevezni és megörökíteni.

Omote-Fuji és Ura-Fuji – A Fuji színe és visszája

2301_omote

Omote-Fuji (a kép a https://fujisan.g-news.jp/ weboldalról származik)

2302_ura

Ura-Fuji (a kép a https://fujisan.g-news.jp/ weboldalról származik)

Hagyományosan két oldalát különböztetik meg a Fuji-hegynek. A Shizuoka megye felőli oldala az Omote-Fuji, a Fuji „eleje”, melyet „nőies Fujinak” is szokás nevezni. Ha Yamanashi megyéből nézzük, akkor pedig az Ura-Fujit, a Fuji „hátulját”, a „férfias Fujit” láthatjuk.

Aka-Fuji – Vörös-Fuji

2303_voros

Késő nyártól kora őszig a reggeli nap fénye mély, barnásvörössel vonja be a Fuji szürkéskékjét. Amellett, hogy általánosan jó előjelnek tekintik, ez a különleges látvány rengeteg művészt megihletett. Köztük Hokusait is, akinek Vörös-Fujit ábrázoló tájképével már bizonyára találkoztunk, ha máshol nem, a szuvenírboltok polcain. Az Aka-Fuji kedvelt évszakszó, kigo a hagyományos japán költészetben. Említése az olvasóban a késő nyár képét idézi fel.

Aka-Fuji – Karmazsin-Fuji

2304_karmazsin

Nem tévedés, az előzővel teljesen megegyező a hangalakja, az írásjegy azonban különbözik (fent: 赤 „aka”, itt: 紅 „aka”). A jelenség hasonló az előzőhöz, de az évszak, amelyben megfigyelhetjük, nem azonos. Tél közepén a lemenő vagy a felkelő nap a Fuji hókoronáját a nyáron látható Aka-Fujinál élénkebb vörösre, karmazsin színűre festi.

Ao-Fuji – Kék-Fuji

2305_kek

Azt gondolhatnánk, ez maga a hétköznapi, „smink nélküli” Fuji. Valójában azonban csak nyáron csodálhatjuk meg a Kék-Fujit, amikor nem borítja hó, s a hegy egészét kéknek, az égbolton felsejlő sötét árnyéknak látjuk.

Kage-Fuji – Árny-Fuji

2306_kage

Ehhez küzdenünk kell, mert ez a látkép csak azoknak mutatkozik meg, akik meghódították a hegyet. A reggeli vagy esti napfényben a hegytetőről letekintve páratlan látványban lehet részünk, amint a Fuji sziluettje a körülötte fodrozódó felhőtengerre vagy az alatta elterülő völgyre vetül. Augusztus második felében sötétedéskor, a Yamanaka-tó (a Fuji öt tavának egyike) irányába fordulva van a legnagyobb esélyünk arra, hogy megpillantsuk.

Kasagumo – A „felhősapkás” Fuji

2307_felho

(A kép a www.fujisanroku.com/ weboldalról származik)

A kasagumo kifejezés valójában egy meteorológiai szakszó, a lentikuláris vagy lencsefelhők japán megnevezése. A nem mindennapi látványt nyújtó felhők mintha ernyőt tartanának a hegy fölé, vagy mintha a Fuji a napsütés és az eső elől kalappal védekezne.

Diamond Fuji – Gyémánt-Fuji

2308_diamond

(A kép a www.fuji.ac/ weboldalról származik)

Az a különleges és ritka pillanat, mikor a felkelő-lemenő nap tökéletesen illeszkedik a Fuji csúcsához keleti vagy nyugati irányból nézve. A hegy mögött felbukkanó vagy lebukó nap szikrázó fényt kölcsönöz a hegycsúcsnak, mintha a Fuji kráterében egy óriási gyémánt szunnyadna.

Pearl Fuji – Gyöngy-Fuji

2309_pearl

Szintén lélegzetelállító látvány, amikor a telihold a Fuji csúcsa fölé ér. A Gyémánt-Fuji szikrázó fényével ellentétben a telihold halvány, tompa fényével gyöngyként ékesíti Japán legmagasabb hegyét.

Sakasa-Fuji – Fordított-Fuji

2310_sakasa

Kedvünkre nézegethetjük, ha van egy 1000 yenes bankó a birtokunkban, ez van ugyanis a hátulján. Ha ez nem elég, és élőben szeretnénk látni, ahogy a hegy önmagát megkettőzve tükröződik a vízfelszínen, szélcsendes időben kell elutaznunk a Fuji öt tavához, a Shizuoka megyében található Tanuki-tóhoz vagy az egyik korábbi cikkben már említett hakonei Ashi-tóhoz.

A duplák és a duplák duplája

A víz tükröződésének köszönhetően nemcsak magát a „sima” Fujit láthatjuk duplán, hanem valamelyik különleges arcát is. Ilyen pl. a Double Diamond Fuji, azaz a Dupla Gyémánt-Fuji, amikor a Gyémánt-Fuji képe verődik vissza a tó felszínéről. Ha nagyon nagy szerencsénk van, a fent említett jelenségek némelyike akár egyszerre is bekövetkezhet, s a látvány még meg is duplázódik.

(Szerző: Jámbor Aliz)

Kapcsolódó termékeink és útjaink:

HAKONE FREEPASS
Tokió és a Fuji-hegy – magyar idegenvezetővel
Momiji – A japán vidék csodái – őszi nagykörút