A Champs-Elysées-t mintázza Tokió új sugárútja

Átadták a forgalomnak szombaton Tokió belvárosának új, Douglas MacArthur amerikai tábornokról elnevezett sugárútját, amely a remények szerint a párizsi Champs-Elysées-hez hasonló, fasorral és kávézókkal szegélyezett, forgalmas utcává nőheti ki magát.

Az 1,4 kilométer hosszú út, mely a japán főváros Simbasi és Toranomon nevű üzleti kerületei között húzódik, a tervek szerint összeköttetésben lesz majd azokkal az tengerparti területekkel, ahol a 2020-as tokiói olimpiára felépül az atléták olimpiai falva és különböző versenyhelyszínek is – közölte a városvezetés. A sugárút kétszintes: a föld felszínén 40 méter széles utat alakítottak ki széles járdákkal, a föld alatt pedig egy alagút fut. Az új út kapcsolódik a Toranomon Hills nevű 52 emeletes, 247 méter magas épülethez is. Tokió e második legmagasabb épülete júniusban nyílik meg egy luxushotellel, irodákkal és konferenciatermekkel.

Az önkormányzat jövő márciusig 180 fát is ültetne az út mentén, és biciklisávok kialakítását is tervezik. A sugárutat az amerikai Douglas MacArthur tábornokról, a második világháborúban Japánt megszálló szövetséges csapatok főparancsnokáról nevezték el, mivel a tokiói amerikai nagykövetség közelében fut. A mintegy 270 milliárd jen költségvetésű beruházás a 2002-es pénzügyi évben kezdődött el, és nemrég ért véget. A terveket azonban már jóval korábban, 1946-ban kidolgozták.

Végre eljött a megnyitó napja, 68 évvel a tervek megszületése után. Olyan promenáddá szeretnénk tenni ezt az utat, ami összemérhető a Champs-Elysées-vel” – fogalmazott Maszuzoe Joicsi, Tokió kormányzója a sugárút átadása kapcsán.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó utazás Japánba:

Egy hét Tokióban – utazás és programok
Nyári japán körutazás – Tokió és a Fuji-hegy