Sōunkyō Hyōbaku Matsuri

Már több mint egy hónapja mindenki a cseresznyefa-virágzással van elfoglalva. A boltokat elárasztották a rózsaszín üdítők és édességek, s múlt hét óta, mikor is végre kipattant az első bimbó, alig lehet lépni az emberektől a legnépszerűbb parkokban. Szeretem én is a cseresznyevirágzást, de sajnálom azokat az eseményeket, amik háttérbe szorulnak miatta. Most jöttem vissza Tokió közelébe Hokkaidóról, és persze engem is egyből fejbe vágott a tavaszi meleg és a cseresznye-sokk. Ugyanakkor nem felejthetem el, hogy néhány napja még a félméteres havat tapostam, és örültem, hogy napközben pluszba szökött a hőmérő higanyszála. Ezért szeretnék még egy kis kitérőt tenni, és leírni emlékeimet a Sōunkyō Hyōbaku Matsuriról, amely január közepén nyitotta meg és március 30-án zárta be kapuit.

2401_nappal

Az esemény egy már a 39. alkalommal megrendezett jégfesztivál, de sokkal közelebbi képet kaphatunk róla, ha a hyōbaku kifejezést szó szerint próbáljuk értelmezni. A hyō előtag „jeget”, a baku utótag „vízesést” jelent. A rendezvény területén felállított hatalmas jégvárakba lépve ugyanis megfagyott vízeséshez hasonlóan lógnak a jégcsapok. Maga Sōunkyō egy hegyszoros a hokkaidói Kamikawa városában, a Daisetsu-zan Nemzeti Park területén. Tavasszal és nyáron népszerű kirándulóhely, sokan látogatják a vízesések és a végeláthatatlan virágos rétek rajongói. Magas fekvése miatt hamar beköszönt az ősz, Japán területén itt öltenek legkorábban rozsda színű koronát a fák. Télen a jégfesztivál iránt érdeklődők mellett a síelni vágyók és az onsenek szerelmesei keresik fel nagy létszámban. Mivel a síelésre továbbra sem szántam el magam, engem is a fesztivál és a fürdők hoztak Sōunkyōba.

2402_kapu

Fölösleges ennyi pénzt kidobni csak azért, hogy egy ilyen mindentől távol eső kis helyen fürdőzzünk – gondolhatják most sokan. Erre azonban Sōunkyō hoteljei is számítanak, ezért a szállást igénybe vevők számára ingyenes shuttle buszokat indítanak, melyre Sapporóban vagy Asahikawában is felszállhatunk. Így már igazán megéri, főleg hogy japán viszonylatban egyáltalán nem drága a szállás. Én a Chōyō Resort Hotel mellett döntöttem, amit mindenkinek bátran tudok ajánlani. Egy éjszaka két étkezéssel, korlátlan onsen használattal és a shuttle busszal mindössze 6500 yen, ha időben lefoglaljuk. A modern japán stílusú szobák csodaszépek, a beltéri és szabad téri fürdők 42˘C körüli vize jóleső érzés a csontig hatoló hideg után.

2403_szoba

A svédasztalos vacsora a nyugati ételek mellett válogatott tengeri finomságokat és rengeteg féle hagyományos japán ételt kínál.

2404_vacsora

Egy kis plusz pénzért külön kétszemélyes fürdőt bérelhetünk, vagy kipróbálhatjuk a minden porcikánkat áthevítő kőszaunát. Reggel érdemes korán kelni, s a bőséges reggeli előtt még egyszer megmártózni a gyógyvízben, majd egy kis szusszanás után a shuttle busz visszavisz minket kiindulási helyünkre.
S hogy ne csak az evésről és fürdőzésről szóljon az itt töltött idő, tegyünk egy sétát, és látogassunk el a Hyōbaku Matsurira! A 200 yenes belépővel az eseményt támogathatjuk, s cserébe képeslapot kapunk. A bejárat közelében a szponzorok iglui köszöntenek minket, mindegyikben egy-egy jégszoborral. Mindjárt az elején sétálgatva mibe botlottam…

2405_jtb
2406_daruma

A jégszentélyben elmormolhatunk egy imát…
2407_jinja
2408_ima

… annak érdekében, hogy ne törjük nyakunkat szánkózás közben…
2409_szanko
2410_vad

… vagy hogy ne tévedjünk el az esemény főattrakciójának számító, az angliai paloták és a londoni Tower Bridge mintájára épített 13 m magas jégkastély megfagyott cseppkőbarlangra emlékeztető útvesztőjében.
2411_palota
2412_jegcsap
2413_labirintus
2414_sarkany

Különleges látványt nyújt az éjszakai kivilágítás, az este zárásaként pedig érdemes megtekinteni a hétvégenként rendezett tűzijátékot.
2415_ejjel
2416_vege

(Szerző: Jámbor Aliz)