Vélemény Sakura körutazásunkról

Kedves utasunk Oberten János osztja meg élményeit és benyomásait, amelyeket Sakura körutazásunk alatt szerzett Japánban. Oberten Úr rendkívül elégedett volt idegenvezetőnkkel, Jándi Attilával is.

A körutazás programja – esetemben a 2014. március 27-április 6 között lezajlott Szakura eseményeiről van szó – olyan, mint egy partitúra, végrehajtása, mintegy karmesterként az idegenvezetőn múlik. Jándi Attila a különböző hangszert képviselő, más-más egyéniségű, alkatú, beállítottságú utasok számára feledhetetlen szimfóniává varázsolta a japáni utazást. Hármas feladatként kezelte, az utasok testi épségét, lelki hangulatát és szellemi gazdagítását. Mindezt elhivatottsággal, kultúrájával, „dörzsöltségével”, pszichológia érzékenységgel, gazdag tapasztalatból.

Az időrend betartásán kívül, poénokat alkalmazott, improvizált, sztorizott helyekről, egyéniségekről, sőt magánéletéből vett példákkal. Információiban összevetett egy-egy japán történelmi időszakot az akkori magyar történelmi eseményekkel, mint ahogyan valószínűleg a Magyarországon általa vezetett japán turistáknak egy-egy hazai információhoz hozzáadja a japán megfelelő periódust. Megmutatta azt, ami nem szerepel semmilyen útikönyvben: milyen a japán ember, főleg az udvariassága és kedvessége.

Attilának úgy kell működnie, mint egy sztálkernek átmeneti országokban is irányítania kell. (A Lufthansa légitársaság sztrájkja miatt Sanghajban váltottunk gépet) Nyelvismerete és embertisztelete, humánuma kiterjed mindenre, hogyan öltözködjünk egy adott helyen (hajón, hegyen, stb.) tanácsokkal látott el, mit együnk, és hol, ajándék- és emléktárgyvásárláshoz. És persze, ha egy-egy utas lemaradt, visszament érte, szóval stresszes, felelősségteljes hivatás, amit művel. Sikerült össze olvasztania a csoportot, amely különböző korú és beállítottságú emberekből állt, volt aki könnyebben megengedhette magának az utat, volt aki összekuporgatta a pénzt az élményre.

Ha karmesterhez hasonlítottam Jándi Attilát, befejezésül edzőnek is nevezhetném: iramot diktált, erőnlétet kért, és a „csapat” minden tagja nyert. Meg kell említeni a programot, amely történelmi időrendben a hagyományostól (Oszaka, Kyoto, Nara) 1945 Hirosimáján keresztül jut el Tokióig és Jokohamáig. Ennek az utazásnak minden percét élveztem.

Oberten János, újságíró

(Temesvár, Románia)

[space]

Kapcsolódó utazás Japánban

Sakura körutazás Japánba