Asahikawa

Mert Hokkaidóból sosem elég! Biztosan nem először – és garantálom, nem is utoljára – merül fel önökben, hogy miért járok én olyan helyeken, amerre a madár sem jár, s ha járok is, miért írok róla. Az első kérdésre egyszerűen az a válasz, hogy szeretem a kevésbé felkapott helyeket, a másodikra pedig az, hogy szeretném mindenkinek megmutatni Japán sokoldalúságát. Azt, hogy ez az ország nem csak Tokióból, Kiotóból, Oszakából, Hirosimából és Hakonéből áll. Azt, hogy még az olyan városok sem unalmasak, melyekről maguk a helyiek is azt mondják, ott semmi sincs. Így volt Asahikawával is. „Semmi sincs, nem tudom, tíz napig mit fogunk csinálni” – mondta asahikawai barátom, mégis pillanatok alatt, tartalmasan telt el az a tíz nap. Finoman úgy fogalmaznék, hogy 20 év Zalaegerszeg és 1 év Tōgane után maga a szórakozás fellegvára, de nagyvárosokkal is felveszi a versenyt. Asahikawában, Hokkaidó 2. legnagyobb, 350 000 fős városában valójában minden megvan, ami a kikapcsolódáshoz kell. Ezek közül következzék most csak néhány példa!

Asahiyama Állatkert

Az állatkert, amiről Japánban már mindenki hallott, vagyis bizonyíték, hogy nem is olyan ismeretlen hely ez az Asahikawa. Különlegessége abban rejlik, hogy az állatok számára eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetet teremt, a látogatók pedig a szokásosnál közelebbről figyelhetik meg az állatok természetes viselkedését. Zsiráfot például már én is láttam. Alulról. De sosem láttam még „szemtől szemben”. Láttam már jegesmedvét parton, de sosem láttam még vízben úszkáló jegesmedvét. Az Asahiyama Állatkert különleges kialakítású tereiben mindez lehetséges.

2601_jegesmaci

Az állatkert eleinte a fókaházban található henger alakú víztartályáról lett híres. Ez tulajdonképpen egy nagy átmérőjű, áttetsző cső, amin a fókák át tudnak úszni, így egészen közelről láthatjuk őket mozgásban.

2602_foka

Ha beköszönt a tél – márpedig ez Asahikawában elég hamar megtörténik, és elég sokáig elhúzódik –, a fókáknak osztozniuk kell a népszerűségen a pingvinekkel. A másik látványosság ugyanis, ami miatt a legtöbb látogató érkezik, a pingvinséta. Az állatkert pingvinjei felállnak a startvonalnál, s a nézők által szegélyezett, feltornyozott hóból készült úton nagyjából 500 m-t tesznek meg gyalog. Vagy ha nagyon elunják, hason. Pingvinek karnyújtásnyira vagy még annál is közelebb!

2603_pingvin

Asahikawa bútorai

Asahikawa jelentős részt vesz ki Japán bútorgyártásából. Az asahikawai bútorokban a jó minőségű alapanyagok egyedülálló dizájnnal párosulnak, ennek köszönhetik nemcsak belföldi, hanem külföldi népszerűségüket is. Az Asahikawa Bútorközpontban 32 gyártó mintegy 1700 kiállított termékét tekinthetjük, s rendelhetjük meg.

2604_butor

Múzeumba járóknak

Ha szeretnénk színekbe és formákba sűrítve megkapni Hokkaidót, mindenképpen látogassunk el a Yūkara-ori Iparművészeti Múzeumba! Az yūkara-ori egy különleges színezési és szövési technikával előállított textil, melyet az asahikawai származású Kiuchi Aya fejlesztett ki. A textilek színei és motívumai a hokkaidói természetet idézik, felhasználásuk a fali szőttestől a használati tárgyakig és ruhadarabokig széleskörű. Kiuchi Aya alkotásait több alkalommal nálunk is kiállították, az 1978-as Magyarországon rendezett Nemzetközi Textilbiennálén arany minősítést szerzett. Kapocs, mely összeköti Magyarországot a távoli Asahikawával.

2605_yukaraori

Ha már itt járunk, kombinált jeggyel nézzünk be a szomszédos Hómúzeumba! Egy múzeum, mely a havat, a hópelyhek különböző alakját és a jégcsapokat választja témájául – ilyen is csak Hokkaidón lehet!

2606_homuzeum

Ne ijesszen el senkit a Tudományos Múzeum sem! Ez valójában a Csodák Palotájának japán változata. Kerüljünk bele egy óriási szappanbuborék belsejébe! Próbáljuk ki, milyen lenne ugrálni a Holdon! Nézzük meg a csillagokat közelebbről, mint valaha!

2607_bubi

Az iparművészet kedvelőinek

Kivételes hangulata van Kita no Arashiyamának, egy kis, domboldalba vájt városrésznek. A kanyargós utakon egymást érik a fazekas, üvegfújó és szövő műhelyek, melyekben kedvünkre legeltethetjük a szemünket, és üríthetjük ki a pénztárcánkat. Minden darab egyedi, hagyományos technikával, kézzel készült és jó minőségű.

2608_kitanoarashiyama

Gasztroturistáknak

Avagy ismét belecsaptam a lecsóba, és minden nap megjutalmaztam magam valamivel a hidegért cserébe. Megettem és megittam mindent, ami asahikawai:

… Etambetsu sobát…

2609_soba

… Asahikawa rament az asahikawai Ramenfaluban…

2610_ramen

… életemben először finom nihonshut (szakét) az Otokoyama Szakefőzdében…

2611_otokoyama

… kivételesen finom sört a Taisetsu-ji Sörfőzdében.

2612_sorgyar
2613_sor

(Szerző: Jámbor Aliz)

Kapcsolódó utazás Japánban:

Nyári Japán Körút – Tokió és a Fuji hegy
Sakura: japán körutazás cseresznyevirágzáskor
Személyre szabható japán körutazás (szeptember)
A Fuji-hegy meghódítása – kétnapos túra