Leengedik a vizet a japán parkok tavaiból

Japán a tavak lecsapolásával küzd az idegen állatfajok ellen, hogy saját élővilágát megóvja.

A hatóságok úgy vélik, a legtöbb behurcolt víziállatot, köztük a kékkopoltyús naphalat vagy a vörösfülű ékszerteknőst korábbi tulajdonosaik dobták a tavakba. Most „kaibori” nevű, hagyományos japán mezőgazdasági művelettel szárítják ki a tavakat, hogy kiirtsák belőlük az oda nem való élőlényeket.

A japán földművesek a kaiborit a művelési időszakon kívül alkalmazták, hogy az öntözésre használt tavak el ne iszaposodjanak. Az utóbbi években egyre inkább azért végzik, hogy az idegen fajokat kiirtsák vele a tavaikból.
Januárban a Tokió nyugati részén található Inokasira park tavát csapolták le. Az ott kifogott, mintegy 20 ezer faj kétharmada idegen volt, akadt köztük pisztrángsügér és kékkopoltyús naphal is – közölte a park vezetősége. Még egy méteresnél hosszabb amur is felbukkant – tették hozzá.

Nem csupán az idegen fajok döbbentették meg a kaiborit végzőket: összesen 230, a tóba illegálisan bedobált tárgy is előkerült, kerékpár, robogó és háztartási gépek is voltak köztük. Bizonyára a cseresznyevirág-ünnep alatt lerészegedett emberek hajigálták bele egy részüket – vélték a park vezetői.

Elmondták: a tó vize egykor olyan tiszta volt, hogy a fenekéig le lehetett látni, ám a környék urbanizációja és a forrásvíz elapadása miatt egyre romlott a vízminőség. Eltűnt a 45 ezer négyzetméteres tóból az őshonos japán nyúldomolykó és az ingolafélék egy helyi faja is, ahogy a víz egyre piszkosabb lett, és megnőtt az idegen fajok száma.

Tavaly a japán környezetvédelmi minisztérium a legészakibb szigeten, Hokkaidón található tavakból igyekezett kiirtani a trópusi fajokat. A természeti kincsként számon tartott meleg vizű források miatt a tavak vize télen sem hidegebb 20 Celsius-foknál, ezért nagyjából harminc évvel ezelőtt olyan trópusi halak kezdek elszaporodni bennük, mint a guppi és a tilápia. Most az tervezik, hogy mintegy ötmillió jen (11 milliárd forint) ráfordításával kivezetik a források vizét a tavakból, és azt várják, a trópusi halak így lassan kifagynak.

(Forrás: MTI / MNO)