Yokohama – Japán nyugati arca

Az előző bejegyzésben Kamakurába kalauzoltam el önöket. S ha már Kamakura felé vitt az utunk, a ráhangolódás jegyében érdemes még beiktatni egy kis kitérőt Yokohamába, mielőtt visszatérünk Tokióba. 3,7 milliós lakosságával Yokohama Japán 2. legnépesebb városa a főváros után. A 200 éve még jelentéktelen halászfalu ma fontos gazdasági és kereskedelmi központ. A XIX. század második felében indult rohamos fejlődésnek, amikor kikötővárosként megnyitották Nyugat előtt. Innentől kezdve európai és amerikai kereskedők, kínai bevándorlók árasztották el a várost magukkal hozva saját kultúrájukat. Yokohama az „elsők” városa lett – itt készült el az első fagylalt, itt főzték az első sört, itt jelent meg az első japán napilap, itt gyúltak fel először gázlámpák az utcákon, és Yokohama volt az első, Shinbashiból (Tokió) induló vasútvonal végpontja is. A nyugati befolyás erősen meghatározta Yokohama városképét, a nagy számban letelepedő kínai populáció pedig létrehozta Japán legnagyobb kínai negyedét.

Kannai

Bár Kannai hivatalosan nem egy városrész neve, összefoglaló néven így hívják Yokohama legrégebbi kerületeit. A kínai negyeden és a Yamashita parkon kívül számos nyugati stílusú épületet találunk itt. Ezek közé tartozik „Yokohama három tornya” is, melyek mindegyike fantázianévre hallgat. A legenda úgy tartja, hogy ha ezt a három tornyot sorjában meglátogatjuk, teljesül egy kívánságunk.

2801_king

„King”, a Kanagawa Megyei Kormányhivatal tornya

2802_queen

„Queen”, a Yokohamai Vámhivatal tornya

2803_jack

„Jack”, a Yokohamai Kikötő Megnyitásának Emlékcsarnokát díszítő torony
2804_akarenga

A vöröstéglás raktárépületek – japánul akarenga – a Japán kikötővárosok jellegzetes épületei. Napjainkban általában üzletként, bárként vagy étteremként funkcionálnak.

Chūkagai, a kínai negyed

A yokohamai chūkagai nemcsak Japán legnagyobb kínai negyede, hanem világszinten is jelentős méretű. A kínai negyedet határoló négy kapu valamelyikén átlépve egészen más világba csöppenünk. A színes forgatagban egymást érik az apró boltok, az ínycsiklandó illatokat árasztó ételstandok, és minden sarkon gesztenyével próbálnak minket elcsábítani. Ha csak áthaladóban vagyunk, egy nikumant, hússal töltött gőzgombócot akkor is kóstoljunk meg!

2805_kapu

A kínai negyed egyik belső kapuja

2806_tengogu
2807_kanteibyo

A két legfontosabb templom, az aprólékosan díszített, színpompás Tengōgū és Kanteibyō

Minato Mirai 21

2808_mirai

Minato Mirai 21 (nijūichi) az 1980-as évektől fontos meghatározója Yokohama városképének. Üzleti körzet, melyet azért hoztak létre, hogy összekösse Kannai kikötői körzetét a Yokohama állomás ipari központjával. A város olyan szimbólumai találhatók itt, mint Japán 2. legnagyobb épülete, a Yokohama Landmark Tower, a Cosmo Clock 21, egy hatalmas óriáskerék, melyről csodálatos kilátás nyílik Yokohamára és a Nippon Maru hajómúzeum.

2809_landmark
2811_orias
2810_nipponmaru

(Szerző: Jámbor Aliz)

Kapcsolódó utazás Japánban:

Nyári japán körút – Tokió és a Fuji-hegy
Koharu – személyre szabható japán körutazás (2014. szeptember)
Kirándulás Kamakurába, Yokohamába és a Tokiói-öbölbe