Japán Filmhét 2014

A Japán Alapítvány idei Japán Filmhete az elmúlt évek nagy sikerű japán filmjeiből nyújt válogatást a budapesti nézők számára. A válogatásba bekerült hat film a műfajok széles spektrumát fedi le, a második világháborús hátország társadalmi hátterét feldolgozó történelmi drámától kezdve az introspektív road movie-n keresztül a gyerekek számára készült vidám számítógépes rajzfilmig. A Japán Filmhéten a távol-keleti szigetország filmművészetének legfrissebb alkotásaiból vetítenek a Toldi moziban május 13-18. között. A belépés ingyenes, filmeket japán nyelven, angol felirattal, magyar hangbemondással vetítik.

A H nevű fiú (2013. 122 perc)

Május 13., kedd, 19:00 óra
Rendezte: Yasuo Furuhata
Szereplők: Yutaka Mizutani, Ran Ito, Shun Oguri

Hajime szókimondó, kisfiú, aki szabad gondolkodású szüleivel Kóbéban él a háború előtti Japánban. Édesanyja a neve latin betűs kezdőbetűjével díszített pulóvert köt neki, erről ragad rá a H (japánosan „eccsi”, azaz „perverz”) gúnynév. Hajime nyitott szemmel figyeli, ahogy az ország lassan a radikális nacionalizmus bűvkörébe esve egyre közelebb sodródik a háborúhoz. A fiú a háború kitörése után a kóbei tűzoltóság tagjaként éli át a gyújtóbombázásokat, és saját bőrén tapasztalja a háború borzalmait. Azonban a sok szenvedést átvészelt család számára a világégést követő értékváltás sem jelenti a megpróbáltatások végét. Kappa Senoh regényét Ryota Furusawa, az Always – Naplemente a harmadik kerületben forgatókönyvírója dolgozta fel lebilincselő történelmi drámává, amely egy fiatal fiú szemein keresztül fest pontos képet a japán társadalom változásáról a háborút megelőző és követő időszakban.

Kedvesem (2012, 111 perc)

Május 14., szerda, 19:00 óra
Rendezte: Yasuo Furuhata
Szereplők: Ken Takakura, Yuko Tanaka, Koichi Sato, Tsuyoshi Kusanagi, Kimiko Yo, Tadanobu Asano, Takeshi Kitano, Haruka Ayase

A megözvegyült idős börtönőr, Kurashima megdöbben, amikor egy váratlanul érkező levélben kapja meg szeretett felesége utolsó kívánságát: hamvait a szülővárosában szórja szét. Nem értve, hogy vajon az asszony miért nem kérte meg erre még életében, Kurashima kilép a munkahelyéről, és autójával nekivág az 1200 kilométeres útnak. Az utazás közben számos útitársa akad: a különféle problémákkal küszködő idegenek hamar közeli barátokká válnak, s az ő történeteiken keresztül az öreg a feleségével töltött éveket is újraéli. Végül eléri a célját, ahol fény derül a különös kérés okára is. A nyugodt tempójú, mélyen emberi film a rendező Yasuo Furuhata és Ken Takakura huszadik közös munkája, és Takakura 205. filmje. Az ízig-vérig japán road movie epizódszerepeiben a szigetország filmgyártásának színe-java megfordul.

Csodaalma ( 2013. 129 perc)

Május 15., csütörtök, 19:00
Rendezte: Yoshihiro Nakamura
Szereplők: Sadao Abe, Miho Kanno

Akinori Kimura, bár a gyümölcsöseiről, főképp almájáról híres Aomori tartomány szülötte, mindig is inkább viseltetett érdeklődéssel a technika vívmányai, mint a földművelés iránt, de végül felesége családja révén mégis egy gyümölcsös vezetőjévé válik. Amikor azonban rájön, hogy a permetezéshez használt rovarirtó szer ártalmas a neje, Mieko egészségére, fejébe veszi, hogy meghonosítja Aomoriban a vegyszermentes almatermelést. A nagy ötletet azonban csúfos kudarc követi és hiába próbálkozik Kimura újabb és újabb módszerekkel, sehogy sem sikerül elindítani az almatermelést. Ahogy múlnak az évek, minden pénzét a terveibe öli, s a helyi közösség is holdkórosnak bélyegzi. Egy nap úgy érzi, nem bírja már tovább, és öngyilkosságra készül, amikor meglát egy gyümölcsöző almafát egy elhagyott domb tetején…

Vendégszeretet ügyosztály (2012, 123 perc)

Május 16., péntek, 19:00 óra
Rendezte: Yoshishige Miyake
Szereplők: Ryo Nishikido, Maki Horikita, Kengo Kora, Megumi Seki, Eiichiro Funakoshi

A minden központtól távol eső, napsütéses Kochi tartomány önkormányzata úgy dönt, ideje meglovagolni az országos turisztikai boomot, és egy vendégcsalogató, barátságos hivatalt állít fel: ez lenne a Vendégszeretet-ügyosztály. Azonban a kis csapatnak, és az élükre kinevezett fiatal, de kissé esetlen Kakemizunak valójában fogalma sincsen, hogyan kezdjenek a feladatukhoz. Egy jótanácsot követve magukhoz veszik a csinos fiatal lányt, Takit, aki a „civil szemléletet” kellene, hogy képviselje a hivatalban. Segítséget keresve Kakemizu és Taki együtt keresik meg a rendhagyó ötletei miatt elbocsátott öreg kollégájukat, és miközben felfedezik az otthonukat, a vendégszeretet és a közösség valódi jelentését, bátortalanul egymáshoz is egyre közelebb kerülnek.

Szörnyek szigete (2011, 87 perc)

Május 17., szombat,17:00 óra
Rendezte: Takashi Yamazaki és Ryuichi Yagi
Hangok: Shingo Katori, Koichi Yamadera, Sadao Abe

Egy távoli vidéken, egy tó közepén áll a rettegett „Szörnyek szigete”, ahová egyetlen ember sem meri betenni a lábát. Amikor egy eltévedt tipegő kisfiú mégis a szigetre keveredik, kiderül, hogy bár ott valóban szörnyek élnek, mind rettenetesen fél az emberektől. A kis Kotake a számkivetett vörös ogre, Naki és egyetlen barátja, a kék Gunjo gyámsága alá kerül, és apránként belopja magát a szívükbe. Azonban amikor a kisfiú vissza szeretne térni a családjához a két ogre barátsága is válaszút elé kerül.A „japán Andersennek” is nevezett Hirosuke Hamada mesekönyvéből készült film számítógépes grafikával varázsolja a fiatal és szívükben fiatal nézők elé a japán mesék színpompás, bohókás világát.

Platina Adat (2013, 133 perc)

Május 18., vasárnap, 19:00 óra
Rendezte: Keishi Otomo
Szereplők: Kazunari Ninomiya, Etsushi Toyokawa

Japán, 2017. A DNS-elemzés fejlett módszereinek és a teljes japán népességet lefedő nemzeti adatbanknak köszönhetően a bűntények 100 százalékban felderíthetővé váltak. A rendőrség a DNS-szakértő Ryuhei Kagura segítségét kéri egy szokatlan sorozatgyilkossághoz: a tettes semmilyen nyomot nem hagy maga után. Amikor a gyilkos áldozatául esik a DNS-analízist kifejlesztő tudós testvérpár is, Kagura végre talál egy hajszálat, ám az elemzés eredménye mindenkit váratlanul ér: „Ryuhei Kagura 99,9 százalékos egyezés”.

(Forrás: mix online)