Dinamikus Tokió városnézés – Az instant Japán

Valóban lehetséges megismerni Tokiót 1 nap alatt? Elég 8 óra, hogy megragadjuk Japán lényegét? A JTB Sunrise Tours és a Hato Bus együttműködése számára igen! Pontosan tudják, mi kell egy gaijinnak (külföldinek) – valami régi, valami új, híres helyek, jó ételek és kilátás vagy inkább rálátás. Ezekhez a hozzávalókhoz még adjunk hozzá egy profi idegenvezetőt, rázzuk össze dinamikusan, és már kóstolhatjuk is Japán esszenciáját!

Szeretném hangsúlyozni, hogy egy túra sikere majdnem 100 százalékban a túravezetőn múlik. Még a legjobb túra is darabjaira hullhat, ha az idegenvezető nem tudja kezében tartani a dolgokat. A Dynamic Tokyo Tour (Dinamikus Tokió Túra) tökéletesen volt felépítve, és az idegenvezetőnkkel, Hoshino Nirokóval megütöttük a főnyereményt. Pont a kellő mennyiségű információval lát el minket, és mindezt egy árnyalatnyi humorral teszi könnyebben érthetővé. Semmi unalmas évszám, csak érdekes és hasznos tények, amik biztosan megmaradnak az emlékezetünkben. Érezni, hogy van tudás alaposan megválogatott szavai mögött. S ha kíváncsiak vagyunk a részletekre, szívesen elárul többet is. Mindenre van válasza, mindenhol ott van, visszamegy azokért, akik elkeveredtek, és még akkor sem fáradt, amikor 8 órával az indulás után visszaérkezünk a Tokió állomásra. Tokióban született, vérbeli tokiói, maga a dinamikus Tokió!

Valami új – Tokió-torony

A kiindulási pontról, a Hamamatsucho állomásról egyenesen a modern Japán szimbólumához, a Tokió-toronyhoz megyünk. Fél óra kevésnek tűnik, de egy jól felkészült idegenvezetővel minden lehetséges. Hoshino asszony megmondja, melyik irányba nézzünk, és tudja, melyik szögből lehet a legjobb képeket készíteni. Nem 8 óra, hanem mindössze 30 perc alatt láthatjuk Tokió legnevezetesebb részeit és épületeit. Az időjárással is kivételes szerencsénk van – északon tisztán kivehető a Fuji hegy.

3103_fuji

Valami régi – tea szertartás

A következő állomásunk a Happō-en kert, ahol egy csésze zöld teával belekortyolhatunk a japán lélekbe, a „waba”. „Minden irányból gyönyörű” japán kert, bonszaiok és tea szertartás – három hagyományos japán dologban lehet részünk egy csapásra. Hoshino asszonynak köszönhetően nem vagyunk zavarban a ceremónia alatt, tudjuk, mit mondjunk és hogyan viselkedjünk. Korábban a buszon bevezet minket a tea szertartás etikettjébe, és megtanít néhány alapvető japán kifejezést. A szertartást, a teamester minden mozdulatát és az egész hangulatot az idegenvezetőnk szavaival tudom leginkább leírni: „harmónia, tisztelet és nyugalom”.

3104_happoen
3109_master

Jó ételek – yakiniku

Ismét a túra egyik kiemelkedő pontja: a zöld teának és a vele felszolgált japán édességnek köszönhetően épp a megfelelő pillanatban éhezünk meg. A legjobb időzítés az ebédhez. A Dynamic Tokyo Tour a sokoldalú japán kultúra egy új arcát mutatja meg nekünk a yakinikunak nevezett barbecue szerű fogással. Miután feltöltődtünk, tehetünk egy sétát a lenyűgöző és békés Chinzan-sō kertben, ahol az étterem található.

3111yakiniku
3114_pagoda

Híres helyek – Nijūbashi

Úton a következő megálló felé rövid, de tartalmas leckét kapunk Tokió történelméből és japán társadalomból. Majd busszal teszünk egy kört a Császári Palota körül, és megtekintjük a főváros egy másik nevezetességét, a Nijūbashit, „Kettős hidat”. Szintén vetünk egy pillantást Masashige Kusunoki szobrára, aki a császárért vesztette életét a XIV. században.

3115_nijubashi
3116_masashige

Kilátás – Sumida-folyó

Számomra ez egy különleges része volt a túrának. Mielőtt először Japánba jöttem, rengeteget olvastam a Sumida-folyóról japán regényekben. Az alatt az idő alatt, amit itt töltöttem, rengetegszer láttam, ünnepeltem hanamit a partján, de soha nem utaztam a folyón magán. Most valóra vált ez az álom is. A sétahajókázás a Sumida-folyón negyvenperces felfrissülés volt. Semmi mást nem kell tennünk, csak leülni, kikapcsolni és élvezni a kilátást Tokió nevezetességeivel. Egy csónakháznál értünk partot Asakusa közelében, a Sky Tree és az Asahi Sörcsarnokkal szemben. A sörcsarnok tetejét ékesítő Aranyláng inkább „Aranyrépa” és „Arany édesburgonya” néven ismeretes a tokiói lakosság körében.

3118_skytree

3119_asahi

Ráadás – Sanja matsuri

Utolsó utunk az Asakusa-szentélyhez, a Sensō-ji templomhoz és ennek hagyományos sétálóutcájához, a Nakamise-dōrihoz vezetett. Ez a terület szintén a főváros nevezetessége. Ha Tokióban járunk, szinte kötelező fényképet készíteni a templom főkapuját, a Kaminari-mont ékesítő hatalmas, piros lampionnál. A Nakamise-dōri mintegy 90 szuvenír boltjával a turisták paradicsoma. Mindent megtalálunk a tradicionális édességektől az evőpálcáig. A templom olyannyira közkedvelt, hogy még hétköznapokon is úgy kell átverekedni magunkat a tömegen. A túra napján (május 17.) még a szokásosnál is több ember volt, ugyanis pont a Sanja matsuri kellős közepébe csöppentünk. „Remek élmény a turistáknak, de horror az idegenvezetőknek” – jegyzi meg humorosan Hoshino asszony. A Sanja matsuri a Sensō-ji megalapítására emlékező ünnep, Tokió legnagyobb éves fesztiválja. Az esemény 3 napja alatt kb. 3 millióan látogatják meg a templomot és a szentélyt. A túrának köszönhetően idén én is gyarapítottam ezt a számot, és részt vehettem egy hagyományos matsurin.

3122_lantern

3124_kids

3127_sensoji

Végül visszatértünk a Tokió állomásra, bár Asakusában is ott maradhatunk, vagy Ginzában is leszállhatunk a buszról. Csupán 8 óra, de a végén úgy éreztem, közelebb kerültem Japánhoz. Mindenkinek ajánlom ezt a túrát – azoknak is, akik először járnak Japánban, azoknak is, akik nem, azoknak is, akik csak pár napot töltenek Tokióban, azoknak is, akik ott élnek. Dynamic Tokyo Tour, az instant Japán!

(Szerző: Jámbor Aliz)

Kapcsolódó program Tokióban:

Dinamikus Tokió városnézés
3129_performance