Esküvőre készül a japán császári család

Noriko hercegnő, Akihito japán császár néhai unokatestvérének, Takamado hercegnek a lánya és az egyik legfontosabb japán szentélynek számító Izumo-taisa egyik papja pénteken jegyezte el egymást egy hagyományos ünnepség keretében.

A ceremónia során a felek kölcsönösen megajándékozták egymást. A 25 éves hercegnő és a 40 éves Kunimaro Szenge esküvőjét ősszel tartják a Japán nyugati részén lévő Simane prefektúrabeli Izumo-taisa szentélyben. A menyegzőig még számos ünnepség vár a párra. Férjhezmenetele után a hercegnő búcsút vesz a császári udvartól. A tokiói császári udvar közlése szerint az eljegyzési szertartás hivatalosan akkor kezdődött, amikor Szenge futárja megérkezett a Takamado család tokiói rezidenciájára. A küldönc ajándékokat, köztük szakét és selymet vitt Noriko hercegnőnek, aki a kapott selyemből készült ruhát fogja viselni az esküvőn.

Noriko küldöttje ezzel egy időben érkezett meg Szenge izumói otthonába. A férfi szakét és fekete gyapjúanyagot kapott, amelyből a szmokingja fog készülni. A pár eljegyzését május 27-én jelentették be, a hercegnő és vőlegénye azóta e-mailen és telefonon keresztül egyezteti az esküvő részleteit, személyesen csak egyszer találkoztak, Akihito császár egy másik unokatestvére, Kacura herceg június 17-ei temetésén. Legutóbb Akihito császár és hitvese, Micsiko császárné lánya, Szajako hercegnő ment férjhez az uralkodói család tagjai közül. Szajako 2005-ben mondta ki a boldogító igent a tokiói kormány egyik hivatalnokának: házassága miatt a hercegnő elvesztette státuszát.

(Forrás: MTI)