Okinawán viharkészültség

8-as erősségű tájfun a szigetvilágban

Július 8-án reggel 8-as erősségű tájfun burkolta viharba Okinawa főszigetét és a tőle délnyugatra fekvő Miyako-szigetet. A tájfun észak felé tart, Okinawa megyében viharos szél tombol.

A Japán Meteorológiai Szolgálat Okinawa-fősziget déli és középső részére esőriadót bocsátott ki, a szélviharok, a dagály és a magas hullámok miatt a lehető legnagyobb készültséget rendelte el. Azt jósolják, hogy a 8-as erősségű tájfun Kumejima nyugati partjaitól 30km/h-s sebességgel halad majd észak felé.

A vihar magjában a légnyomás 935 hektopascal, a szélerősség 45 m/s, de 60 m/s sebességű széllökések is előfordulhatnak. A vihar központjától keleti irányban 280, nyugati irányban 200 km-es körzetben több mint 25 m/s sebességű, erősen viharos szél fúj. A koradélutáni órákban a Tokashiki-szigeten 53 m/s, Nahában 50,2 m/s erősségű széllökéseket figyeltek meg, az Ishigaki Repülőtér közelében 1 óra alatt 34,5 mm eső esett. Okinawa-fősziget partjai mentén a hullámok a 14 m-es magasságot is meghaladhatják. A tájfun a következő napokban erősödik, viharos szélre és nagy erejű esőzésre lehet számítani. A tájfun észak felé tart, július 9-ére eléri Kyūshūt és az Amami-szigeteket, a Nagoyai Meteorológiai Megfigyelő Állomás szerint pedig július 11-re egészen a Japán közepén fekvő Tōkai régióig hatol. Arról egyelőre nincs hír, hogy a tájfun ennél északabbra vonulna.