Egyre csak nő a fél éve felbukkant japán sziget

Egyre növekszik a Tokiótól mintegy ezer kilométerre délre tavaly novemberben hirtelen felbukkant vulkáni sziget – derült ki a felvételekből, amelyeket a japán hatóságok készítettek ezen a héten. A kis darab szárazföld születésének első napjaiban nagyjából ovális alakú volt: hossza 400, szélessége 200 méter, mára azonban utolérte az Ogaszavara-szigetcsoporthoz tartozó Nisinosima lakatlan sziget méretét. Az új sziget keletről nyugatra már 1550, északról délre 1350 méter, és van esély arra, hogy növekedése még nem állt meg – mondta a parti őrség egy munkatársa az NHK japán televízióban.

A szigetről szerdán készített felvételeken három kráter látható, kettő rendszeresen ontja a lávát, ami folyamatos, erősödő tendenciát mutató vulkáni tevékenységre utal. A porfelhő ráadásul már 2000 méteres magasságba emelkedett, háromszor magasabbra, mint az előző hónapban, és az eredeti krátertől több száz méter távolságra terül el.

A második világháború vége óta négy-öt sziget bukkant fel a japán vizekből, egyikük 1986-ban keletkezett és két hónap alatt el is tűnt. Egy másik 1973-ban emelkedett ki a tengerből, ez szintén Nisinosima közelében történt, az utóbbi negyven évben azonban nem jelent meg új sziget a környéken. A vulkánok és földrengések országa eddig is bővelkedett szigetekben: 6852 számolható meg a térképén, a sok kicsi között terül el a négy nagy: a dél-keleti Kjúsú, a déli Sikoku, a központi Honsú és az északi Hokkaido.

(Forrás: HÍR24)