Továbbra is a japán nők élnek legtovább a világon

Elérte a 80 évet a japán férfiak várható átlagos élettartama. Eközben a japán nők várható átlagos élettartama két éve a legmagasabb a világon, 86,61 év.

A Tokióban csütörtökön közzétett mutatók a férfiak és a nők esetében is emelkedést mutatnak. A japán férfiak várható átlagos élettartama 0,27 évvel 80,21 évre, míg a nőké 0,20 évvel 86,61 évre emelkedett múlt évben. A japán népjóléti minisztérium a pozitív adatokat annak tulajdonítja, hogy a halálozási mutatók változtak olyan betegségek esetében, mint a rák, a szívbetegségek és a tüdőgyulladás. „Ha az egészségügyi ellátás tovább fejlődik, akkor lehetőség van arra, hogy a várható élettartam tovább nőjön mind a férfiak, mind a nők esetében” – mondta a minisztérium egyik munkatársa.

1984 és 2010 között a japán nők várható élettartalma volt a legmagasabb a világon. E téren 2011-ben Hongkong lett az éllovas, főleg a márciusi japán földrengés és szökőár következményeként, amely hatalmas pusztítást vitt véghez – emberéletben is – a szigetország északkeleti részén.

(Forrás: MTI)