A magyar, aki átúszta a Cugaru-szorost

A hosszútávúszó Mányoki Attila első magyarként, és a világon a tizenharmadikként úszta át a veszélyes Cugaru-szorost. A zalaegerszegi úszó 37,1 kilométert tett meg Japánban, 7 óra 29 perc alatt. A Japánspecialista szívből gratulál a sportoló sikeréhez – büszkék vagyunk rá, hogy irodánk is segíthetett az utazás megszervezésében!

Nagyon elfáradtam, sokat kivett belőlem a mai menet. Itteni idő szerint hajnali 4 órakor indultam el a Gongen-Zaki fokról. Az első óra nyugodtan telt, de aztán nagyon elkezdett hullámozni a tenger, és a szél is jelentősen felerősödött. Szerencsére idővel az áramlat egy picit lassult, valamint a szélirány is kezdett számomra kedvezően alakulni, így erős tempót tudtam úszni. Végig nagyon erősnek éreztem magam. A célhoz közeledve egy kis időre szüneteltetnem kellet az úszást, mert több nagyobb cápa is egyre közelebb került, és a szervezők úgy döntöttek, meg kell állnom. Kis idő elteltével tiszta lett körülöttem a tenger, és folytathattam az utam Hokkaido felé. Az úszás alatt nem volt semmi gondom. A célterülethez közeledve a tenger egyre hidegebb lett, és rengeteg medúza jelent meg, melyektől néhány kellemetlen csípést szereztem” – mondta nem sokkal a partra érést követően Mányoki Attila.

IMGA0857_nagy

Mányoki Attila és segítői

Első magyarként sikerült teljesítenie a világ talán legnehezebb átúszását, időeredménye a második legjobb a világon. A Cugaru-szorost eddig mindössze 13 sportoló győzte le. A magyar versenyző érdemelte ki a férfiak mezőnyében a leggyorsabb csatornaátúszó címét 2013-ban.

https://www.youtube.com/watch?v=qzO6VS-ntac

Élményeiről az úszó a TV2 Mokka című műsorában mesélt

(Forrás: Sport Géza)