Japán és a szerencsejátékok

Amikor már betegség a játék

Szerencsejáték-függő a japán felnőttek 5 százaléka, és majdnem ugyanennyien internetfüggők – állapította meg egy friss kutatás.

Mintegy 5,36 millió, húszéves vagy annál idősebb japán – köztük 4,4 millió férfi – képtelen abbahagyni a játékot, különösen a pacsinkó és pacsinszlot nevű gépek előtt ülve. (Az első a flipperhez, a másik a jackpothoz hasonlít.) A gépek fülsiketítően hangos, dohányfüsttel teli nyerőtermekben találhatók országszerte. Egy függőségek gyógyítására specializálódott kórház igazgatója, Higucsi Szuszumu vezette a kutatást. „A legtöbb országban a felnőttek egy százaléka szerencsejáték-függő, ehhez képest Japánban igen magas az arányuk” – hangsúlyozta. Ugyanebben a tanulmányban – melyet az egészségügyi minisztérium megbízásából készítettek – kérdeztek meg 4153 embert a pacsinkótermek elterjedtségéről. A válaszokból az derült ki, „minden utcasarkon áll egy”.

A részben a japán sajtóban ismertetett felmérésben az is olvasható, hogy a japán kormány kaszinók nyitását tervezi engedélyezni, ettől „a helyzet tovább súlyosbodhat” – mutattak rá a szerzők. A kutatás kimutatta, hogy 4,2 millió japán felnőtt internetfüggő, ötven százalékkal több, mint öt évvel korábban. Közülük 1,2 millió „betegesen” kötődik a világhálóhoz: ők képtelenek maguktól csökkenteni a neten töltött időt, függőségükre rámegy családi és társasági életük, karrierjük. „Öt év alatt elterjedtek az okostelefonok, az online tartalom egyre bővebb, ezért feltételezhetjük, hogy ez növelte a függő felhasználók számát” – magyarázta a kórházigazgató. A felnőtt férfiak 4,5 százalékát, a nők 3,5 százalékát érintheti a szenvedély, elsősorban a 20-39 éves korosztályban. Az alkoholizmus, úgy tűnik, sokkal kevésbé sújtja a szigetek lakóit: mintegy 1,9 millió japán számít betegesen nagyivónak.

(Forrás: MTI)