Medúzák paradicsomává nőtte ki magát egy apró japán akvárium

Valóságos medúzafellegvárat varázsolt a japán Jamagata prefektúrabeli Curuoka aprócska akváriumából egy helyi férfi, aki évek óta nagy csodálója a különleges vízi teremtményeknek.

Okuizumi Kazuja már gyermekkorában is rajongott az állatokért és a horgászatért. Annak idején a középiskolát befejezve csatlakozott a városi akváriumhoz, ahol vele együtt mindössze négyen dolgoztak. A fiatal fiú feladatai közé tartozott egyebek mellett a fókashow-k megszervezése, a mosogatás és a parkoló üzemeltetése. Aztán 1997-ben az intézménynek anyagi gondjai támadtak a látogatószám csökkenése miatt, és Okuizuminak az egyik koralltartályba rekedt – és a látogatók körében igen népszerűvé vált – medúza adta az ötletet, hogy talán ezen különleges teremtményekkel lehetne újra felvirágoztatni a helyet.

A medúzákat könnyen begyűjtötték a környező vizekből, ám az állatok számára nem voltak alkalmasak a hagyományos tartályok. Az akváriumnak azonban nem volt pénze rá, hogy megfelelő otthont vásároljon a medúzáknak, így Okuizumi három éven át dolgozott egy megfelelő, ám az eredeti ár töredékébe kerülő tartály megépítésén. Ezenkívül több mint egy évet szentelt olyan etetési módszer kidolgozására, amellyel mindössze néhány emberre van szükség a medúzák ellátásához. A világ legnagyobb medúzakínálatával büszkélkedhet az akvárium, a kapuit június 1-jén nyitotta meg ismét. A Jellyfish Dream Museum hat méter magas víztartálya kétezer medúzának ad otthont.

„Boldog vagyok, hogy újra mosolyogni látom a látogatókat” – mondta az 50 esztendős Okuizumi, aki immár 31 éve dolgozik az intézménynél. Mint hozzátette, az újranyitás óta Japán több akváriumának munkatársa is ellátogatott hozzá, hogy ellesse a medúzatartás titkát.

(Forrás: MTI)