Japán 12 keresztény helyszínt a kulturális világörökség részeként szeretne elismertetni

Japán legrégebbi katolikus temploma is szerepel a Nagaszaki és Kumamoto prefektúrákban található 12 keresztény helyszín között, amelyeket a japán kormány szerdán az UNESCO – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – kulturális világörökségének listájára való felvételére ajánlott.

Az ourai katolikus templom Nagaszaki városában, a japán katolikus egyház központjában épült 1864-ben. Ez Japán legrégibb keresztény temploma, amely egy francia szerzetes tervei alapján készült el. Egy másik nevezetes keresztény helyszín, amelyet a kormány szintén a kulturális világörökség részeként szeretne elismertetni, a Kumamoto prefektúrában fekvő Szakicu település, ahol a japán katolikusok a 17. századi szigorú tilalommal dacolva gyakorolták keresztény hitüket.

Japán 127,5 milliós népességének 0,7 százaléka római katolikus. A keresztény helyszínek ajánlását a kulturális világörökség listájára való felvételre a japán külügyminisztérium, a kulturális ügyek hivatala és más, a Világörökség Egyezményének ügyeiben illetékes intézmények hagyták jóvá szerdai ülésükön, miután egy kormánybizottság júliusban ezeket kiválasztotta. A keresztény helyszínek eredetileg Japán 2015-ös világörökségi jelöltjei lettek volna, de végül a szakértők régi ipari létesítményeket ajánlottak Japán nyolc prefektúrájából. Így a keresztény helyszínek a 2016-os év jelöltjei lesznek.

Szerdai ülésén a kormány arról is döntött, hogy Franciaországgal és öt másik országgal együtt javasolni fogja az UNESCO-nak a világörökségi státus megadását a svájci származású francia autodidakta építész, Le Corbusier által tervezett 17 épületnek. Ezek között van a tokiói Nyugati Művészet Nemzeti Múzeumának főépülete is. Utóbbi jelöléseket az UNESCO világörökségi bizottsága szintén 2016-ban fogja elbírálni.

(Forrás: MTI)