Váratlanul kitört egy japán tűzhányó

Kitört egy tűzhányó Japán középső részén szombaton, a kitörés következtében legalább nyolc ember megsérült, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint a Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake-hegy helyi idő szerint 11 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt) tört ki, és a hegy déli lejtőire okádott füstfelhője több mint három kilométeres távolságra elnyúlt.

„Heten könnyebben, egy személy pedig súlyosan megsérült a kitörés következtében” – közölte Haszegava Makoto, a naganói prefektúra tűzoltóságáról. „A kitörés még tart” – tette hozzá.
Az NHK japán közszolgálati televízió helyszíni tudósításában jól látható volt, amint a hegy vastag szürke füstfelhőt ereszt a levegőbe. A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hegymászók és mások számára, hogy kerüljék el a környéket. Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben.

https://www.youtube.com/watch?v=Y75pJ1OrPmQ

(Forrás: MTI)