Ötven év után Tokióban a magyar olimpikonok

Tokióban 1964. október 10. és 24. között rendezték meg a XVIII. nyári olimpiai játékokat. A japán fővárosban a magyar csapat tíz arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet nyert. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a játékok 50. évfordulója alkalmából emléktúrát szervezett a játékok helyszínére, s a javarészt akkori érmesekből álló csapat szerdán reggel indult a hosszú útra. A MOB-ban már hagyomány, hogy emléktúrával ünnepli a dicső olimpiák kerek évfordulóit – írja a Magyar Nemzet Online.

Ázsiában ötkarikás játékokat először 1940-ben rendeztek volna Tokióban, de a II. világháború ezt meghiúsította. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1959-ben ismét a japán fővárosnak adott bizalmat, így 1964-ben megrendezhették a XVIII. nyári olimpiai játékokat. A feljegyzések szerint az országok tekintetében részvételi csúcs született 93 ország 5140 sportolójával, akik 163 versenyszámban mérkőzhettek. A versenyeket 20 sportágban bonyolították le, a magyarok 16-ban álltak rajthoz. A 182 fős magyar csapat – 150 férfi és 32 nő – 111 versenyszámban mérte meg magát.

Magyar éremeső Tokióban

Aranyérmesek lettek: Hammerl László sportlövő, Kozma István birkózó, Pézsa Tibor kardvívó, Polyák Imre birkózó, Török Ferenc öttusázó, Rejtő Ildikó párbajtőrvívó, a labdarúgó-, a férfipárbajtőr-, a női tőr- és a vízilabdacsapat. Ezüstérmeseink: Földi Imre súlyemelő, Hesz Mihály kajakos, Kulcsár Gergely és Antal Márta gerelyhajító atléta, Makray Katalin tornász, Tóth Géza súlyemelő és Zsivótzky Gyula kalapácsvető atléta. Bronzérmeseink: Hammerl László sportlövő, Ducza Anikó tornász, Varjú Vilmos súlylökő atléta, Veres Győző súlyemelő és az öttusacsapat.

„A Magyar Olimpiai Bizottság fontosnak tartja, hogy méltó módon megemlékezzen a múlt sikereiről, illetve a siker letéteményesiről, ennek jegyében rendezünk emléktúrát az ötvenéves olimpiai évfordulóra immár ötödik alkalommal. Büszkén mondhatjuk, hogy ilyen emléktúrát először mi, magyarok szerveztünk, majd idővel más nemzetek példát vettek rólunk, ezúttal is mintegy ötven ország képviselői lesznek jelen Tokióban” – fogalmazott Borkai Zsolt, a MOB elnöke néhány nappal ezelőtt.

Szabó Bence MOB-főtitkár, a küldöttség vezetője az MTVA műsorában beszélt az emléktúráról. „Szép és hosszú út vár ránk. A Japán Olimpiai Bizottsággal folyamatos kapcsolatban vagyunk, színes programokat állítottak össze számunkra. Utazik például Komora Imre, Gelei József, Ihász Kálmán labdarúgó, a vízilabdázók közül Kárpáti György, a tornász Makrai Katica, akit elkísér férje, Schmitt Pál, akit a japán kormány hívott meg. Az Olimpiai Bajnokok Klubjából is utazik néhány bajnok, igaz, nem tokiói győztes, például Nébald György, Kovács Kokó István és Gyulay Zsolt is.”

(Forrás: MNO)