Japánban hatvanhat év után szabad a tánc

A japán kormány törvénymódosÍtási indítványa nyomán 66 év után újra engedélyezhetik a táncot a távol-keleti ország éjszakai szórakozóhelyein. Az országban 1948 óta tartó korlátozást jövő pénteken törölheti el a japán törvényhozás, amelynek mind a két háza szavaz az indítványról. Tokió ezzel már a 2020-as olimpiával érkező turistaáradatra készül. A változás értelmében egész éjszaka szabad táncolni az éjszakai klubokban. A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) tagja, Koszaka Kendzsi azzal érvelt a törvénymódosítás mellett, hogy a Japánba érkező turisták csodálkozni fognak, hogy nem tudnak táncolni, pedig szeretnének. 1948-ban az akkori Japán politikai elit a prostitúció megfékezésének a szándékával döntött a korlátozás bevezetése mellett. Koszaka egyébként egy táncegyesület vezetője is.

A parlamenti jóváhagyással valószínűleg nem lesz gond, mert az LDP-nek többsége van a törvényhozásban – számol be a Reuters. A 66 éve létező törvény szerint közintézményekben tilos a tánc, amelyet csak néhány szórakozóhelyen engednek meg, és azokban is csak éjfélig. Ezt így is sokan megszegik. Egy bártulajdonos, Suja Okino a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy Japánban a tánccal kapcsolatban eddig minden a szürke zónában volt: mindenki tudja, hogy illegális, de néhol a törvényt figyelmen kívül hagyva mégis csinálják. A japán hírekben hétköznapi képsornak számít, hogy a rendőrök vendégeket vonszolnak ki a klubokból. Őket többnyire közszeméremsértéssel, a tulajdonosokat kényszerítéssel vádolják.

A törvénymódosítási indítvány egyébként nem jelent korlátozás nélküli szabadságot. Táncolni lehet, de bizonyos feltételeknek a tilalom eltörlése után teljesülniük kell. Ilyen például, hogy a klubokban a táncteret 10 luxnál erősebb fénnyel kell megvilágítani, a hivatalos álláspont szerint azért, hogy ezzel tartsák vissza az embereket a bűncselekményektől és az erkölcstelen magatartástól. A valódi ok viszont inkább az lehet, hogy a jelenlegi törvény az egyik első számú hivatkozási alap a szervezett bűnözés elleni rendőrségi razziákhoz, a hatóságok pedig nem akarják megfosztani magukat egy kézenfekvő ürügytől. A 10 lux körülbelül egy moziterem vetítés előtti megvilágításának felel meg.

(Forrás: NOL)