JapanArt – Kortárs japán művészetek hónap

Kinetikus és videó művészet, robotszínház, kortárs fotóművészet valamint képzőművészet. Válogatás a kortárs japán művészet legjavából! Mindezt egy hónapon át! A JapanArt kortárs művészeti hónap keretében 1 hónapon át a japán modern művészeti trendek sajátos válogatásába kaphatunk betekintést.

A saját rendezésben, valamint a Japán Alapítvány támogatásával megvalósuló programok a japán kortárs művészet eltérő területeiről ragadnak ki egy-egy példát, hogy árnyalhassák a japán művészetekről kialakult átfogó képünket. Az egy hónapot felölelő kultúrhónap keretében kisebb galériák mellett, a Nemzeti Galériába, a Mai Manó Házba és a Trafóba is beköltözik a japán kortárs kultúra. Japán jelen művészetét fókuszba állító programsorozatunk a tradíciók valamint a digitalizált technológiáról jól ismert szigetország kevésbé ismert modern művészeti ágaiba kalauzol.

„Origins Originated from Originative Originals”
– körkép Anzai Tsuyoshi kinetikus- és videó művésszel

Anzai Tsuyoshi kinetikus- és videóművész tárlatvezetéssel egybekötött prezentációja. A tárlatvezetés alkalmából Anzai kiállított műveinek bemutatására invitál. A prezentáció során a művész saját munkássága mellett kitér a japán kinetikus és videóművészet jelenlegi trendjeire, a videó művészeti ipar sajátosságaira.

Időpont: 2014. november 7. 17:00
Helyszín: Chimera-Project (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
(Kiállítás: 2014. november 6-29.)

Részletek >>

Oriza Hirata & Seinendan & Osaka University Robot Theatre
Project Theater Company – AZ ÁTVÁLTOZÁS // ANDROID VERZIÓ

Belegondoltál már valaha, hogy milyen lenne, ha kettő lenne belőled? Te és az android robotmásod. Aki ugyanúgy beszélne és viselkedne, mint te. És nem csak a tükörből köszönne vissza rád, hanem helyettesítene bárhol és bármikor. Élné az életed. Ugyanúgy, ahogy te. Vagy legalábbis majdnem ugyanúgy…

Robotszínház japán rendezésben, francia előadókkal és magyar felirattal.
Időpont: 2014. november 7. 20:00
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza (1094 Liliom u.41.)

Részletek >>

Mai Japán lencsevégről – Shitamichi Motoyuki fotóművész előadása

A Fordulópontok c. kiállítás keretében bemutatkozó fotóművész előadása során a kiállításon megtekinthető alkotásainak alkotói hátteréről, a második világháború hátrahagyott katonai bunkereinek, hangárépületeinek jelenlegi sorsáról; fotóművészi munkásságáról és annak a japán fotóművészet jelen trendjeihez való illeszkedéséről mesél.

Időpont: 2014. november 14. 18:00
Helyszín: Mai Manó Ház (1065 Nagymező u. 20.)

Részletek >>

Nyitott műtermi teadélután Sakurai Yuko képzőművésszel

A Parallel Alapítvány rezidens művésze, az elsősorban japán washi papírral dolgozó Sakurai különleges munkáiban még a könnyed papír felületeken is háromdimenziós térhatást elérő sajátos technikát alkalmaz. Az alkotó 1 hónapos budapesti tartózkodása során egy új térspecifikus alkotást hoz létre, melynek munkálatairól, saját alkotói tevékenységeiről és inspiriációiról mesél a könnyed beszélgetés alkalmából.

Időpont: 2014. november 23. 16:00
Helyszín: Parallel Park Műterem (1081 II.János Pál pápa tér 16.)

Részletek >>

(Forrás: Japán Alapítvány)