Évtizedes hódítás a Távol-Keleten

Fontos mérföldkőhöz ért idén ősszel a távol-keleti utaztatás fő hazai képviselője: 10 évvel ezelőtt indult hódító útjára a JTB utazási iroda, amelynek köszönhetően mára több mint 120 ezer utazó győződhetett meg Ázsia egyedülálló világáról. Az évforduló alkalmából a vállalat jelentős fejlesztésekre készül.

Egy évtizeddel ezelőtt jelent meg Magyarországon a JTB (Japan Travel Bureau) utazási iroda, amely kifejezetten a távol-keleti régió szerelmeseinek igényeire szakosodott. A társaság 10 év leforgása alatt több mint 120 ezer magyar ügyfelét 11 országba utaztatta el. A vállalat a jubileum kapcsán komoly fejlesztésekre szánta el magát, amelynek célja az ügyfélkiszolgálás hatékonyságának, valamint a vállalat ismertségének növelése.

„Úgy határoztunk, hogy 10 esztendő múltán veszünk egy mély lélegzetet. De nem azért, hogy jól megérdemelten pihenjünk vagy ünnepeljünk. Úgy gondoljuk, hogy az eddig elért sikereink köteleznek minket arra, hogy még tovább fejlesszük szolgáltatásainkat és ügyfeleink kiszolgálását. Ennek jegyében azt a döntést hoztuk, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a professzionális kommunikációra, az imázsépítésre, valamint a partneri kapcsolatainkra egyaránt” – mondta Simon Karolina, a JTB vezetője.

Évről-évre egyre többen kíváncsiak a legnagyobb kontinens rendkívüli világára. Hazánkból a tavalyi évben több ezren keltek útra, hogy megismerjék e távoli kultúrát. Ázsia rohamosan növekvő népszerűségét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy az elmúlt években a második legkedveltebb úti céllá nőtte ki magát az EU lakosainak körében. Az Eurostat adatai szerint az uniós tagországok utazóinak több mint 85%-a az európai földrészt választja, ám a következő helyen Ázsia áll a maga 4,5%-os látogatottságával.

A JTB utazási iroda 2004-ben az elsők között tette lehetővé, hogy bárki szervezetten a „nyakába vegye” a Távol-Keletet, és megismerkedjen annak egyedülálló szépségével. A vállalat e missziójának sikerét jól mutatja, hogy a kezdetekhez képest a negyedik év végére közel negyvenszeres forgalmat generált, ami azóta is növekvő tendenciát mutat: a JTB kiutaztatása a tavalyi év végén rekordot döntött. Ebben jelentős szerepet játszott az üzleti utazások megugrása, amely az elmúlt két év során 20%-kal emelkedett.

Mindez összhangban van a magyarországi tendenciákkal, hiszen a KSH friss kutatása szerint a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 2014. II. negyedévében 5,7%-kal bővült a kiutazások száma. Ezzel összesen a magyarok 4,2 millió alkalommal utaztak külföldre. Ennek 57%-át tették ki a turisztikai motivációjú utak, ami 11%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezzel összefüggésben a külföldre látogató honfitársaink kiadásai is emelkedtek, méghozzá 13%-kal.

A társaság hazánkban 10 év leforgása alatt közel 29 000 japán utaztatást szervezett, valamint 12 000 repülőjegyet értékesített; utasai több mint 120 millió kilométert tettek meg, és 150 000 órát töltöttek a levegőben, vagyis a JTB egy évtized alatt közel 18 évet utaztatott kizárólag a felkelő nap országába, repülővel.

***
Az 1912-ben alapított JTB (Japan Travel Bureau) elismert vezetője a japán turisztikai iparnak. Ez idő alatt a világ egyik legkiterjedtebb hálózatát építette ki: 27000 alkalmazottal, 370 értékesítési irodával és 1000 viszonteladó ügynökséggel büszkélkedhet, évente több mint 2,5 millió ügyfél utazását szervezi. A magyarországi kiutazási osztály JTB Hungary néven üzemel 2004 óta, egyike a hazai utazási piacvezető, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező utazási vállalkozásainak. Az utazási iroda 11 országban összesen mintegy 30 desztinációt kínál széles szolgáltatási körrel, az egyéni és körutazásoktól kezdve a repülő- és vasúti menetjegyeken át a szállásfoglalásig és teljes körű programtervezésig egyaránt. A JTB portfóliójának különleges részét képezi Japán, ami az iroda utaztatásainak csaknem felét teszi ki. A JTB Hungary három jól elkülöníthető területtel foglalkozik: üzleti utaztatás, incentive programok, szabadidős turizmus. Ez utóbbi szolgáltatás a japanspecialista.hu, valamint az ázsiaspecialista.hu oldalakon érhető el.