A Pokol-völgy hómajmai

Hol is van az a park, ahol a meleg vízben ücsörögnek a majmok? Jópofák, szépek, szabadok, élvezik az életet, és ez megragad az ember emlékezetében. De hogy hol van, az már kevésbé. Ezt a kérdést megelőzendő látogassunk el virtuálisan a Jigokudani Majomparkba!

5401_jigokudani

A Jigokudani Yaen Kōen, a Jigokudani Vadmajom Park a Yokoyu-folyó völgyében fekszik 850 m magasan, Nagano megye északi részén. Jigokudani, a „Pokol-völgy” nevét meredek szikláiról és a közte fel-feltörő forró gőzről kapta. A jelenséget, amikor a vulkanikus tevékenységnek köszönhetően felszínre tör a forró víz, általánosságban „jigoku”, azaz „pokoljelenségnek” nevezik a japánok. Így nem meglepő, hogy az országban több, hasonló terület is azonos néven szerepel.

A Joshinetsu-Kogen Nemzeti Parkhoz tartozó területen szabadon élnek a majmok. Ha a parkban sétálgatunk, egészen pontosan a csak Japánban őshonos japán makákókhoz (Macaca fuscata) lesz szerencsénk úton-útfélen. A szigetországban a nihonzaru, „japán majom”, más nyelveken a „hómajom” elnevezés az elterjedtebb. Nem kell megijedni, amikor a parkban elsuhan előttünk egy szürkés-barnás folt, vagy éppen végig velünk együtt baktat egy hómajom, az évek során hozzászoktak az emberek közelségéhez. Ha be tartjuk a szabályokat, és nem érintjük meg őket, nem bámulunk az arcukba, nem etetjük őket, és nem vakuzunk a szemükbe, nem lesz semmi baj. Ha jobban belegondolok, ezt én se venném olyan jó néven, ha velem történne.

5402_profil

A japán makákók melegebb időben beveszik magukat az erdő sűrűjébe, de télen, mikor beköszönt a hideg, és mély hótakaró borítja az egész vidéket, szívesen látogatnak el a majompark forró vízű fürdőjébe. Mindezt nem azért teszik, mert télen feltétlenül úgy gondolják, most már ideje lenne tisztálkodni, hanem mert bármilyen vastag bundát is növesztenek, a hideg azért csak áthatol rajta. A csontig ható fagy ellen pedig nincs is jobb orvosság, mint hosszú órákra beülni a gőzölgő forró vízbe.

5403_hideg

Egy praktika, amit feltehetőleg nem a majmok lestek el az embertől, hanem fordítva. Mindenesetre a hivatalos történet szerint 1963-ban egy fiatal majom véletlenül megmártózott a népszerű onsenterület egyik szabad téri fürdőjében, a többi majom pedi lassan átvette tőle ezt az igen kellemes szokást. Külön medencét építettek nekik, és azóta ez a majompark legnagyobb látványossága. Előre szólok, hogy aki azért érkezik, hogy a majmokkal együtt fürödjön, az csalódni fog. A medence kizárólag a hómajmoké, nekünk ott van az onsenvidék többi nevezetes fürdője.

Kivételes lehetőség, hogy közvetlen közelről, természetes környezetükben figyeljük meg a majmok viselkedését. Olyan, mint egy valóság show, csak értelmesebbek és érdekesebbek a részvevői. Minden arckifejezésük más és más érzelemről árulkodik, játszanak, veszekednek, esznek, fürdőznek, alszanak. Bármilyen hideg is legyen, amikor ott járunk, órákig el lehet nézni, ahogy a hómajmok élik és élvezik mindennapi életüket.

TOPSHOTS-JAPAN-LIFESTYLE-TOURISM-ANIMALS

Majom onsen LIVE majompark hivatalos honlapján:
https://www.jigokudani-yaenkoen.co.jp/livecam/monkey/index.htm

Bakos Gábor profi fotós képei egyik régebbi bejegyzésünkben:
https://www.japanspecialista.hu/2014/04/23/jigokudani-nemzeti-park-avagy-homajmok-paradicsoma/

Kapcsolódó utazás Japánban

Miyuki – Téli körutazás Japánban (2015)