Nőj már fel!

Egyszer mindenki felnő. Legalábbis mindenkinek van egy nap az életében, amikortól felnőttnek tekintik. Nálunk 18 éves korától válik valaki hivatalosan nagykorúvá, ezért a 18. születésnapunkat igyekszünk maradandóan megünnepelni. Japánban csak 20 évesen köszönt be a nagykorúság időszaka. A szigetország hagyományainak különlegessége, hogy az egyéni szülinapok mellett van egy nap, amikor az egész ország 20 évesei együtt ünepelik meg felnőtté válásukat, a seijin shiki.

Közös születésnap?

Ne döbbenjünk meg, a japánok sok mindent együtt csinálnak! Az egyik legjobb példa a koromogae, a közös átöltözés napja. Mindenki ugyanazon a napon, november 1-jén cseréli le a nyári egyenruháját télire, és fordítva, május 1-jén a téli egyenruháját nyárira. A közös felnőttéválás napja minden év januárjának 2. hétfője. Az nyilvánvaló, hogy nem mindenki ezen a napon tölti be a 20. születésnapját. Sőt van, aki még csak 19, van, aki már bőven elmúlt 20 éves. A seijin shikire azok a fiatalok hivatalosak, akiknek 20. születésnapjuk az előző év április 2-a és az adott év április 1-je közé esik.

seijin shiki

Növekvő életkor, növekvő létszám

Az elmúlt évek folyamatos folyamatosan csökkenő tendenciát mutattak a részvevők számában. Ennek egyik legjelentősebb oka az egyre csökkenő születések számában keresendő. Az idei év azonban fordulópont, 2015. január 12-én országszerte 1 260 000, a tavalyinál 50 000-rel több húszéves gyűlt össze a tiszteletükre tartott ünnepségeken. A magyarázat szerint most lettek 20 évesek az első olyan gyerekek, akiknek szülei a II. világháború baby boomjának idején látták meg a napvilágot.

Kimonóban a felnőtté válásért

Lássuk be, a seijin shikire senki nem az ünnepség miatt megy. Aki már vett részt japán ünnepélyen, az tudja, hogy végtelen hosszú beszédek végtelen hosszú sorára számíthat. A seijin shiki esetében beszédet mond valaki a város, valaki a felnövő fiatalok, valaki a büszke szülők képviseletében, és ez csak a minimum. Többórás, tömény, hivatalos szóáradattal kell számolni, egy-egy zenés vagy táncos blokkal megszakítva, ha szerencsénk van. A beszédeknél sokkal fontosabb a lélegzetelállító külső, és ebben a seijin shiki egészen hasonlít a magyar szalagavató ünnepségekre. Igazi verseny a lányok között, egészen elenyésző érdeklődés a fiúk körében. Ritka ugyanis, hogy a fiúk felveszik az ilyenkor hayományos ünnepi viseletet, sokkal megszokottabb az öltöny.

seijin shiki férfi viselet

A lányok viszont presztízskérdést csinálnak a ruhából, kifogástalan haj és a smink alapvető. Szinte biztos, hogy kimonóban jelennek meg, lehetőleg a legdivatosabban, ami csak fellelhető a környéken. Egy jó kimonó nagyon drága, így a többség csak bérli a hagyományos öltözetet, de még így sem sajnálnak csak ezért az egy napért akár 1 millió jent kiadni. Ebben pózolnak a sajtófotósoknak a felnőtté válás napján kevésbé felnőttesen. Persze senki nem mondta, hogy a felnőtt lét mindenkinél egy meghatározott napon köszönt be.

Seijin shiki kimono