10 kihagyhatatlan téli táj Japánban

Japán nem kifejezetten a téllel kapcsolódik össze a fejünkben, pedig rengeteg káprázatosan szép helyre bukkanhatunk, melynek varázsa télen sokkal magával ragadóbb. Az utazásra szakosodott japán online média, a REPTIP a 30 legszebb helyet válogatta össze, ezekből ezúttal 10-et szeretnénk bemutatni.

1. Gyémántpor (Hokkaidō)

10 téli táj Japánban

A „diamond dustnak”, „gyémántpornak” nevezett jelenség gyakori Hokkaidōn január és február hónapban. Napos, szélcsendes időben látható a reggeli órákban, amikor -10°C alá esik a hőmérséklet.

10 téli táj Japánban

2. Yokote kamakurái (Akita megye)

10 téli táj Japánban

Kamakurának nemcsak a Yokohama közelében fekvő várost nevezik, hanem így hívják a hóból épített kunyhókat, a „japán iglukat” is. Yokote városban több mint 400 éves hagyománya van a kamakura építésnek és a kamakura ünnepnek, melyet a vízisten előtti tiszteletből rendeztek a holdújév 14-16. napjának környékén. „Fáradjon be, és tegye tiszteletét a víz istenénél!” – invitálják a kamakurába az idelátogatókat, ahol forró, édes, amazakénak nevezett rizsitallal, és mochival, rizssüteménnyel is megkínálják őket.

10 téli táj Japánban

3. Shiretoko (Hokkaidō)

A Shiretoko-félsziget erdővel körülölelt 5, meseszép tavát együttesen Shiretoko-gokónak, „Shiretoko öt tavának” nevezik. A barna medve élőhelyeként is ismeretes vidék számtalan különleges növény és állat otthona.

10 téli táj Japánban

Ugyan a természeti világörökség kincsei közé tartozó Shiretoko Nemzeti Park és a közkedvelt úti célnak számító Shiretoko-hegylánc is „Shiretoko 8 látképének” egyike, nem szabad megfeledkezni a fantasztikus látványt nyújtó jégzajlásról sem.

10 téli táj Japánban

4. Fényjáték Sendaiban (Miyagi megye)

10 téli táj Japánban

Nem maradhat ki a téli látványosságok sorából az illumination, a fantasztikus díszkivikágítás sem. Az egyik legnépszerűbb téli fényjáték Sendaiban gyúlik fel minden év decemberében. A Jōzen-ji út gyertyánszil fáinak hosszú sorát körülbelül 600 000 apró égő ékesíti. A szívmelengető látványért 2 milliónál is több turista érkezik a városba.

5. A Zaō-hegység jégfái (Miyagi megye)

10 téli táj Japánban

Jégvirágról már mindenki hallott, de jégfáról? Pedig ilyen is létezik Japánban a Zaō-hegységben, de máshol is, többek között Aomori és Akita megyében. Nem kell hozzá más, csak fa, elegendő hó és nagy mennyiségű kristályosra fagyott vízcsepp. A Zaō-hegységben nem csupán a téli időjárás adott, hanem a fák egész serege. A természet e különleges műalkotásai egész erdőt alkotnak, mely nappal és éjszaka is elképesztő látványt nyújt.

10 téli táj Japánban

6. Jégzajlás Abashiriben (Hokkaidō)

Egész Japánban itt lehet valódi jégzajlást látni. A jégtáblák olykor hatalmas jégtömbként torlódnak fel, és több méter magas, 1 km hosszúságú jéghegyláncokat alkotnak. Máshol egészen kicsi jéglemezek borítják az egész vízfelszínt különleges mintázatot alkotva. A part menti városok speciális jégtörő hajókat üzemeltetnek, s a jégvonulási szezonban naponta több túrát is indítanak az érdeklődők számára.

10 téli táj Japánban

7. Tōkamachi teraszos rizsültetvényei (Niigata megye)

10 téli táj Japánban

A Niigata megyei Tōkamachi város teraszos rizsültetvényei mind a négy évszakban bámulatos látványt nyújtanak. Talán mégis télen a legszebbek: sejtelmes ködben úszó, hófödte földek, tükör sima jegű tavacskák.

10 téli táj Japánban

8. A Fukuroda-vízesés jégzuhatagai (Ibaraki megye)

10 téli táj Japánban

Az Ibaraki megye, Daigo városban található Fukuroda-vízesés Japán legnagyobb vízesésének egyike. Mint egy állókép, télen a vízesés befagy, és hófehér paplanként zuhog alá.

9. Omiwatari a Suwa-tavon (Nagano megye)

10 téli táj Japánban

Az omiwatari szó szerint azt jelenti, hogy „az istenek átkelése”. Ha elér egy bizonyos vastagságot, a befagyott tó jege a nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség miatt hangos reccsenés kíséretében végighasad. Az így keletkezett repedés akár az egy kilométeres hosszúságot is meghaladhatja, a leváló jégtömbök a vízfelszín fölötti többméteres magasságig kiemelkedve úsznak a tavon. Nem látható minden évben, erősen csapadékos időszakban az egészet beborítja s eltakarja a hó. Hokkaidō kívül a Nagano megyében található Suwa-tavon megfigyelhető téli jelenség. Itt shinto szertartás keretében a jégen keletkezett repedésből megjósolják az évi időjárást, és hogy abban az évben, milyen termésre lehet majd számítani.

10 téli táj Japánban

10. Yuki no ōtani, a „Nagy Hóvölgy” (Toyama megye)

10 téli táj Japánban

Minden évben áprilistól júniustól látható a világ legnagyobb hófala, a Toyama megyei „Nagy Hóvölgy”. A Tateyama Kurobe Alpesi Út részét képező hófal az út mentén feltorlódott hatalmas mennyiségű hóból jön létre, az ebbe vájt mintegy 500 m hosszúságú szakaszt nevezik „Nagy Hóvölgynek”. A 20 m-t is elérő hófalak közötti szervezett séták külföldről is rengeteg turistát vonzanak.

A teljes japán nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:
https://retrip.jp/articles/2426/