Mi a helyzet cseresznye fronton?

A cseresznyevirágzás rajongói jól tudják, hogy a sakura szó cseresznyevirágot, a hanami vagy ohanami pedig cseresznyevirág-nézést jelent. De tudják-e vajon, hogy nem csupán egyetlen fajta cseresznye létezik, és hogy az első, korai példányok már ki is nyíltak? És tudják-e, hogy Japánban – úgy, mint nálunk a hideg és meleg frontot – előre jelzik a „cseresznyefrontot”?

Több mint egy héttel ezelőtt érkezett meg a Narita Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljába egy csokor cseresznyevirág. Abból a városból, ahonnan minden évben elindul a cseresznyevirágzás és vele a cseresznyefront. Az okinawai Motobu városában egészen pontosan a ryūkyū kanhi zakura az a cseresznyefajta, amely 2015-ben is elsőként bontott virágot.

Ryūkyū kanhi zakura

Ryūkyū kanhi zakura

Ezzel kezdetét veszik az első sakura matsurik, cseresznyevirág-ünnepek is. Idén január 17.és február 1. között kerül már 8. alkalommal megrendezésre a Nakijin-gusuku Sakura Matsuri, az a cseresznyefesztivál, melynek keretében az okinawai Nakijin-kastély romjatit ékesítő rózsaszín virágokban gyönyörködhetnek a látogatók, akár még éjjeli kivilágításban is.

Nakijin-gusuku Sakura Matsuri

Nakijin-gusuku Sakura Matsuri

Azt hihetnénk, hogy a rózsaszín cseresznyefront a délen, melegebb éghajlaton fekvő Rjúkjú-szigetektől szépen fokozatosan észak felé terjed, de tévedünk. A cseresznyevirágzás következő állomása ugyanis az Izu-félsziget, ahol nem sokkal később, január végén, február elején bont szirmot a kawazu zakura. Korán nyílik, minthogy az előbb említett ryūkyū kanhi zakura és egy másik faj az ōshima zakura keresztezéséből jött létre.

Kawazu zakura

Kawazu zakura

Az első ilyen fát a Shizuoka megyei Kawazu városban találták, innen ered a virág neve. A városban már ezekben a napokban elkezdett nyílni a cseresznye, bár a fesztivál hivatalosan február 10-án veszi kezdetét. A kawazu zakura nemcsak friss, barackos-rózsaszín árnyalata miatt népszerű, hanem azért is, mert kb. 2 hét alatt elvirágzó társaival ellentétben 1 hónapig is élvezhetjük a szépségét.

Kawazu Zakura Matsuri

Kawazu Zakura Matsuri

Talán azért, mert egész Japán területén virágzik, ha bemondják pl. a tévében, hogy „nyílik a sakura”, akkor kivétel nélkül a somei yoshinóról van szó. Mindenki ezt várja márciusban, fehér színbe hajló virágainak minden egyes mozdulatát figyeli a média.

Somei yoshino

Somei yoshino

Március elejétől kezdve az időjárás-jelentés kibővül a cseresznyefront előrejelzéssel. Ez az előrejelzlés, a sakura zensen már 1967 óta jelen van a japán médiában. Mikor, hol fog kipattanni az első bimbó, hányad részben nyíltak már ki a virágok, mikor várható az elvirágzásuk, és hol tart éppen a „frontvonal”, a sakura zensenben mindenről beszámolnak. Sőt ötleteket is kaphatunk, hogy melyek a legszebb és legnépszerűbb helyszínek és fesztiválok.

A Japán Meteorológiai Társaság előrejelzése 2015-re (2015. január 14.) – még sokat változhat

A Japán Meteorológiai Társaság előrejelzése 2015-re (2015. január 14.) – még sokat változhat

Az elmúlt évek legnépszerűbb helyszínei: a Nara megyei Yoshino-yama...

Az elmúlt évek legnépszerűbb helyszínei: a Nara megyei Yoshino-yama…

...és az Aomori megyei Hirosaki-kastély

…és az Aomori megyei Hirosaki-kastély

Kacsolódó utazás Japánban:

Sakura: japán körutazás a cseresznyevirágzáskor (2015)
Tsubaki – tavaszi japán nagykörút (2015)