Tánc a hangban, tánc a fényben

Két alkalommal, január 30-án és 31-én este 8 órától láthatták az érdeklődők Hiroaki Umeda japán koreográfust, fotóst, táncost, „multidiszciplináris művészt” a Trafó színpadán. Az előadás két részből, az Accumulated Layout és a Holistic Strata című szólótáncból épült fel, melyeket egy a hangulatból eléggé kizökkentő, de az érzékszerveknek meglehetősen pihentető szünet választott ketté. A kivitelezés néhány fórumon biztosan meg fogja kapni a magáét, sőt lehet, hogy maga az ötlet is. Az azonban biztos, hogy nem marad vélemény nélkül. Nekem is megvan, de szavakkal nehéz visszaadni.

6401_holisticstrata

moraj
moraj
moraj
moraj
moraj
bejön oldalról

megáll középen
rézsút
a fehér fénynégyzet közepén

És. Szépen. Lassan. Finoman. Ujjpercről. Ujjpercre. Mozogni. Kezd. Szaggatott. A háttér dübörög. Fekete. Fehér. Szögletes. Ijesztő. Nem emberi. Vibráló ujjak. Tenyerek. Hajló csuklók. Könyökök. Kúszik. Tekereg. Fel a vállig. Megáll. Még nem indul be. Bizsereg. Ahogy a hang. Áramlik. Ahogy a hullámok. A hangé. A testé. A véré. Az elemeké. Csak a kar mozog. Leng. Úszik. Elkenődnek a mozdulatok. Tenyérrel fest a térbe. Megmaradnak a kézjelek.
Sötét.
Mozdul a térd, a láb, a csípő, a derék, a nyak, a fej. Hullámokban tör fel a mozdulat. Terjed, mint a hang és a fény. Hadakozik a test, kapaszkodik a rezdülésekbe. Kitör, megáll, kitör, megáll, magas, mély, magas, mély, árnyék, fény, árnyék, fény. A hang irányít vagy ő a hangot, a fény irányít vagy ő a fényt, a hang irányítja a fényt és őt, a fény irányítja a hangot és őt, ő irányítja a hangot és a fényt. Nem irányít senki. Az egész egy.

És amit nem sikerült visszaadni, megtekinthető itt:

Accumulated Layout

Holistic Strata