A középkori Japán városi régészeti öröksége

Előadás a Közép-Európai Egyetemen

A Heian (Kiotó) civilizáció késő XII. századi megszűnése és Japán kora XVII. századi újjáegyesítése közötti évszázadok során az ország számos pontján városok alakultak ki. A hatalom új, kamakurai központja mellett létre jöttek olyan kereskedelmi központok, mint az Oszaka melletti Szakai, várakhoz kötődő települések mint Icsidzsódani, és jelentős vallási központokhoz kötődő városok is. Az előadás bemutatja eme urbanizációs forradalom nemrégiben felfedezett régészeti bizonyítékait, és felvet néhány összehasonlítási pontot a a középkori európai városok kialakulásával, továbbá áttekinti a japán kulturális örökség kezelésével kapcsolatos következményeket.

Előadó: Dr. Simon Kaner, a Sainsbury Institute for the Study of Japanese Arts and Cultures régészeti és örökségvédelmi központjának vezetője, a University of East Anglia Centre for Japanese Studies igazgatója
Időpont: 2015. február 17., 18:00
Helyszín: Közép-Európai Egyetem (Budapest, V. ker. Október 6. u. 7.), 100-102. terem

Az előadás a Japán Alapítvány, Budapest, és a Közép-Európai Egyetem Középkori Tanulmányok és Kulturális Örökség tanszékeinek közös szervezésében jött létre. 
Az előadás angol nyelven történik, magyar szinkrontolmácsolással.
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció >>