A japánok hét és fél milliárd forintnyi talált pénzt adtak vissza tavaly

Becsületes megtalálók Japánban 3,34 milliárd jen (7,57 milliárd forint) talált pénzt adtak le tavaly a rendőrségen, és az elveszített pénz háromnegyede visszakerült jogos tulajdonosához – közölte hétfőn a japán rendőrség.

Ha Japánban valaki talál egy teli pénztárcát, általában leadja a rendőrségen, és az esetek túlnyomó többségében a pénz visszakerül ahhoz, aki elveszítette.

Tavaly akadt olyan személy, aki 18,44 millió jennel (41,8 millió forint) teli sporttáskát szolgáltatott be a rendőrségen annak ellenére, hogy ennyi pénzből már majdnem lehet vásárolni egy kisebb lakást Tokióban.

A rendőrség adatai szerint a talált pénz mintegy 74 százaléka visszakerült tavaly a jogos tulajdonosához, benne a sportszatyorban elveszített több mint tizennyolc millió jen is.

Azt a pénzt, amelyért figyelmetlen elveszítője nem jelentkezik három hónapon belül, a megtaláló megtarthatja. Ennek ellenére csak Tokióban 390 millió jen (885 millió forint) került tavaly a város kasszájába, mert sem az elhagyó, sem a megtaláló nem jelentkezett érte.

Bár a japánok becsületessége mögött meghúzódik az a babona is, amely szerint a talált pénz balszerencsét hozhat, a témával kapcsolatban a japán média – a külföldi turistákra is kacsintva – nem győzi hangsúlyozni, hogy a szigetország mennyire biztonságos.

Az AFP francia hírügynökség szerint a relatív biztonságot Japánban statisztikák is alátámasztják, és az sokszor szembeötlő a világ más tájairól érkezett látogatók számára is.

(Forrás: MTI)