A világ legidősebb embere 117 éves

Csütörtökön töltötte be 117. életévét Japánban a világ legidősebb embere: az idősek otthonában élő asszonyt tortával köszöntötte családja.

Okava Miszao ünneplői között volt 92 éves fia, Hirosi és kétéves dédunokája is. A 117 éves nő a Japán nyugati részén lévő Oszakában él egy idősotthonban, ahol jól ismert remek étvágyáról. Kedvenc étele a ramen tészta marharaguval. A Guinness Rekordok könyve 2013 februárjában, 114 évesen regisztrálta a világ legidősebb nőjeként, majd 115. életéve betöltése után néhány hónappal a világ legidősebb embereként is.

Okava 1919-ben ment férjhez, három gyermeke, majd négy unokája és hat dédunokája született. Japán híres lakói magas várható életkoráról. A világ legidősebb férfija, a 112 éves Momi Szakari is japán. A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 2013-ban a várható élettartam a nőknél 86,6 év volt, ami a legmagasabb a világon. A férfiaknál 80,2 év, ami a negyedik legmagasabb érték a Földön. A minisztérium szeptemberi adatai szerint több mint 58 ezer százéves, vagy annál idősebb lakost tartanak nyilván az ázsiai országban.

(Forrás: MTI)