Hanami magyar módra

Múlt hétvégén, április 11-én és 12-én került megrendezésre az ELTE Füvészkertben a már hagyományosnak számító sakura ünnep. A cseresznyefavirág-nézés (hanami) japán szokását két nap alatt rengeteg látogató élvezte, a Füvészkert – nem csak a cseresznyefák alatt – zsufolásig volt. Most szombaton és vasárnap (április 18-19.) újabb programokkal s talán még szebben nyíló virágokkal folytatódik a cseresznyeláz.

7401_pledek

Délelőtt 10-kor már régen elfoglalták a legjobb helyeket az Ázsiai kertben virágzó cseresznyefák alatt leterített piros takarókon. A nap folyamán egyre többen érkeztek, délután már a cseresznyefavirágoktól egészen távoli pázsiton is tarkállottak a plédek. Kosuge Junichi nagykövet úr új fát ültetett április 10-én a rendezvény nyitóünnepségén, de úgy tűnik ez az egy fa nem lesz elég a magyarok hanami-éhségének kielégítésére.

7402_uj fa

Ha így folytatjuk, jövőre egészen japánosak leszünk, és már péntek éjszaka kivonulunk pokrócainkkal sorban állni a Füvészkert kapuja elé, hogy szombaton garantáltan miénk legyen a „páholy”. Nem baj ez egyáltalán, sőt kifejezetten érdekes, ahogy átveszünk egy másik kultúrából valamit, majd pedig ez a valami vonja maga után az idegen kultúra többi sajátosságát. Például ahogy régen a japán elit, sokan a hanami magyar rajongói közül is tollat ragadtak, és verssel tisztelegtek az ünnep előtt. Akik nem adták írásra a fejüket, az idei haiku versenyre beérkezett összes művet elolvashatják a Füvészkertben. Azok kedvéért, akik most hétvégén sem tudnának részt venni a rendezvényen, idemásolom a három dobogós haikut, melyeket Dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke bírált el.

I. helyezett:
Kocsis-Bakti Krisztina

Tavasz hírnöke,
Melyet a szél simogat
Síron nőtt virág.

II. helyezett:
Örvendi Zsuzsanna

Magként ölelj Föld,
itass Ég, Szél simogass!
Ennyi kell, s ÉLEK.

III. helyezett:
Hétvári Andrea

Álom simogat –
éjjelente rég halott
macskám dorombol

A haikukon kívül számos Japánhoz kötődő program várta az érdeklődőket: japán íjászati bemutató, részletek Mishima Yukio drámakötetéből, koto előadás, origami foglalkozás, gyógyító jinjutsu kezelés. Szombaton a Japánspecialista standjánál kolléganőmmel, Ésik Ildikóval igyekeztünk megválaszolni minden kérdést, ami japán utazással kapcsolatos. Vasárnap másik két kollégánk, Kin Péter és Berényi Norbert segített az utazni vágyóknak.

7403_japanspecialista

Ha ezek után úgy érzik, lemaradtak valamiről, akkor kapják fel a plédet és a piknikkosarat, s feltétlenül telepedjenek le a cseresznyefák alá április 18-án és 19-én a Füvészkertben!
Íme néhány kép kedvcsinálónak!

7404_piknik
7405_feher nagy
7406_feher kicsi
7407_pink nagy
7408_pink_kicsi

Az részletes program a Füvészkert honlapján:
https://www.fuveszkert.org/hirek/sakura-unnep/

Az esemény Facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/866777610052988/