Himeji kastély – a 400 éves „fehér kócsag”

Egy hónapja ismét teljes valójában élvezhetik a turisták a himeji várkastélyt (Himeji-jō), melynek látogatását 2009 óta felújítási munkálatok nehezítették meg. A Himeji-jōt 5 és fél év munkája – főképp a tetőcserepek cseréje és a külső falak újrafestése – után 2015. március 26-án adták át újra a közönségnek. A Hyōgo megye Himeji városának központjában elhelyezkedő kastélyt évente átlagosan 820 000-en keresik fel, ám a felújítás utáni, április 1-jével kezdődő gazdasági évben ennek több mint a duplájára, 1,8 millió látogatóra számít a városvezetés. Akik az elmúlt egy hónapban jártak ott, bizonyára nem is tartják ezt lehetetlennek: állítólag átjárhatatlan tömegek sorakoznak a bejáratnál, mintha egyszerre akarnák bepótolni az elvesztegetett 5 és fél évet. Miért ennyire népszerű? Miért ennyire különleges? Nem csak egy vár a sok közül?

7601_himeji sakura

Bizony nem! Rengeteg várat találunk Japán területén, sőt létezik a „100 legszebb japán várkastély listája” is. Tudták-e azonban, hogy ebből csupán 12 épület eredeti, a többi a már leégett, lerombolt, lebombázott, ledőlt váraknak a részleges vagy teljes rekonstrukciója? A himeji várkastély egyike ennek a 12 eredetinek. 1993-ben vették fel az UNESCO világörökség helyszínei közé, Japánban az elsők között. A belső vizes árkon belüli terület a fő kastélyépülettel különleges történelmi helyszín, a kastélykomplexum 5 épületszerkezete Japán nemzeti kincsei közé tartozik. A matsumotói és kumamotói vár mellett a szigetország legjelentősebb s egyben legnagyobb kastélya, amelyet a legtöbben látogatnak meg évente – egyszóval igazi „leg”.

7602_kastelykomplexum

A fényes múltú Himeji-jō hétköznapi erődként kezdte pályafutását 1333-ban. Már ekkor, csaknem 750 évvel ezelőtt is mostani helyén, a Himeyama nevű dombon állt. Ezt követően lerombolások, újjáépítések, kibővítések váltották egymást, mígnem 1601 és 1609 között elnyerte mai méreteit és formáját. 4200 m-es kerületével, 2,33 km2-es területével terpeszkedik Himeji központjában. Hogy legyen viszonyítási alapunk, és azért mi se maradjunk szégyenben, ez a terület körülbelül fele a Budavári Palota területének. A himeji kastély tökéletes példája a hagyományos japán kastélyépítészetnek, annak jellegzetességei méretéből és kiterjedéséből adódóan is könnyedén megfigyelhetőek. A kastélykomplexum 83 épületéből természetesen a 46,4 m magas központi vártorony (donjon) a legjelentősebb, három kisebb melléktoronnyal alkotja a tényleges kastélyt.

A központi torony

A központi torony

A tetőszerkezet közelről

A tetőszerkezet közelről

Kilátás a 46,4 m magas központi torony legfelső szintéjről, tenger szint feletti 93 m magasról

Kilátás a 46,4 m magas központi torony legfelső szintéjről, tenger szint feletti 93 m magasról

A hatszintes főtorony alagsorában olyan érdekességeket is találunk, amelyek valójában mindennaposak, de más várakban nem láthatók. Többek között illemhely, vízelfolyó rendszer és konyhai folyosó emlékeztet arra, hogy a vár építésekor nemcsak az áttörhetetlen védelmet tartották szem előtt, hanem a hétköznapi élet megkönnyítésére, funkcionalitásra is törekedtek.

A himeji kastély alagsora

A himeji kastély alagsora

A kastélyt 1871-ig lakták, s bár utána többször is tervezték a lebontását, végül mindig megmenekült. Amikor a Meiji-kor (1868–1912) kezdetén eltörölték a feudális rendszert, a kastélyt aukcióra bocsátották. Egy himeji lakos vásárolta meg 23 jenért (ma kb. 200 000 jen, azaz 480 000 Ft), és csak azért nem rombolta le az épületegyüttest, mert az túlságosan költséges lett volna. A kastély sikeresen átvészelte a Himejit ért bombatámadást 1945-ben, pedig a város nagy része porig égett. A várkastélyt csak a kivételes szerencse mentette meg ettől a sorstól: a fölső szintre ugyan ejtettek egy bombát, de nem robbant fel. Kevésbé a szerencsének, sokkal inkább hibátlanul megalkotott szerkezetének köszönhette sértetlenségét 1995-ben, amikor a területet a Nagy Hanshin földrengés (vagy kōbei földrengés) sújtotta. Állítólag meg sem moccant a központi torony felső szintjének oltárán elhelyezett szakés üveg. Ennek ellenére a kastély már igazán megérdemelt egy felújítást, amely 2009-ben kezdetét is vette. A közel 2,4 milliárd jenbe kerülő beruházás során a kastélykomplexumot ellenállóbbá tették az esetleges földrengésekkel és természeti kataszrófákkal szemben, lecserélték a tetőcserepeket, valamint újrafestették a falakat és az épületeket. A felújítás eredményeképpen a Himeji-jō ismét méltán viselheti a „Fehér Kócsag Kastély” (Hakuro-jō vagy Shirasagi- jō) nevet: tündöklő fehér falaival, felfelé ívelő tetővégeivel szárnyal az ég felé, és hirdeti 400 éves múltját.

Felújítás előtt és után

Felújítás előtt és után

A magújult „fehér kócsag”

A magújult „fehér kócsag”