Japánban megépült a világ legnagyobb úszó naperőműve, mely majdnem 1000 otthon energiaellátását biztosítja. Számos naperőmű projektjének köszönhetően az ázsiai szigetország immáron a világ vezető napenergia-felhasználói közé tartozik.

Japán a fukushimai katasztrófa után bezárta atomerőműveit, és azóta egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy megújuló energiaforrásokból fedezze az áramtermelését. Speciális támogatási rendszert is bevezettek annak érdekében, hogy 2040-re sikerüljön kizárólag ilyen módon előállítani az energiát. Jó úton haladnak, ugyanis 2011 óta már megduplázódott az ország napenergia-kapacitása, így jelenleg Kínával és az Egyesült Államokkal karöltve a világ vezető felhasználói közé tartozik.

A most megépült úszó naperőmű két úszó szigetből áll, összesen 9000 napelemmel. Az erőművet az elektromos készülékeket gyártó Kyocera építette a Kato városában található tavakon, a Nishihirán és a Higashihirán. Az előbbi 1.7 MW teljesítményű, az utóbbinak pedig 1.2 MW a kapacitása, és várhatóan összesen évi 3,300 MWh-nyi energia termelésére lesznek képesek, mellyel legalább 820 háztartás éves energiallátását biztosítják majd. Az állomás 333 méter hosszú és 77 méter széles, vagyis területe körülbelül 25 ezer négyzetméter. A vízre épült megoldás előnye, hogy az azonnali hűtésnek köszönhetően energiahatékonyabbak.