Aoki Ryoko énekesnő előadása Budapesten

Időpont: 2015. szeptember 22. 18:00
Helyszín: BMC Zenei Információs Központ, 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Aoki Ryoko a japán no színházról, a japán tradíciók találkozása a kortárs zenével címmel tart előadást. A programban bemutatja Eötvös Péter Harakiri című művét is.

Aoki Ryoko no énekes, előadóművész a Japán állam kulturális nagyköveteként érkezik Magyarországra, hogy beszélgetéssel kísért különleges előadóesten Eötvös Péter zeneszerzővel közösen adjanak képet egyrészt a japán zenei tradíciókról, valamint a tradíciók és a modernizmus találkozásáról. Eötvös Péter munkásságának meghatározó eleme a japán kultúra iránti érdeklődés, több művében is felhasználta az Oszakában szerzett tapasztalatokat, inspirációt. Aoki Ryoko 2010-ben kezdte el úttörő kísérletét, melynek keretében kortárs zeneszerzőket inspirált a hagyományos no éneklés újrafogalmazására, kortárs zenei környezetben való megmutatására. Az elkészült művek a 2014-ben megjelent Noh X contemporary music című albumán is hallhatóak. A program különlegessége Eötvös Péter 1973-ban született Harakiri című japán nyelvű kamaraoperája lesz, melyet ismét élőben élvezhetünk Aoki Ryoko előadásában, a szerző jelenlétében. A darab születését egy valós esemény, Misima Jukio 1970-ben elkövetett harakirije ihlette, valamint Bálint István „bohócjelenete”, melyet a japán költő öngyilkossága után, a tiszteletére írt.

„A konkrét esemény, Misima harakirije, illetve a szöveg, melyet Bálint István ennek hatására írt, az én szememben összeköti a darabom forrásául szolgáló, s rám rendkívüli hatást gyakorló két világot: a japán kultúrát és a cirkuszművészetet. Ebből a találkozásból született az első olyan darab,amit beemeltem a műjegyzékembe, amelyben valóban összekapcsoltam a zenét és a színházat, zeneszerzést és dramaturgiát.” (Eötvös Péter – Pedro Amaral: Parlando-Rubato, Rózsavölgyi Kiadó, Budapest, 2015.)

Program:
Aoki Ryoko előadása a japán no színházról – Noh X contemporary music
Klasszikus no játék
Aurilien Dumont: The prayer of the Mountain Priest
Eötvös Péter: Harakiri

Az előadás után beszélgetés Aoki Ryokóval és Eötvös Péterrel.

 

A belépés díjtalan, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@eotvospeter.com címen lehet.