Termál, de nem magyar: mi az? Évezredes fürdőkultúra Japánból

Vulkánok, onsen fürdők, látványos hőforrások várják a Japán harmadik legnagyobb szigetére, Kyushura utazókat, akik a nagyvárosok után szeretnék megismerni az ország vidéki részét is. A sziget esszenciája mindannak, ami Japán: évezredes fürdőkultúra, természetközeli mindennapok és vidéki romantika.

A rendkívül erős vulkanikus aktivitás miatt az ország – és különösen Kyushu – szinte hemzseg a vulkánoktól, valamint a fürdésre alkalmas és alkalmatlan, természetes hőforrásoktól. Beppu városa az egyik leghíresebb fürdőhely, ahol a kutatók szerint már 50 ezer évvel ezelőtt is forró gyógyvíz zubogott fel a talajból, jelenleg pedig csaknem háromezer hőforrást tartanak számon a városban. Nem meglepő tehát, hogy a japánok rendszeresen kinyújtóztatják tagjaikat a kialakított fürdőkben, vagyis onsenekben. Ebben nem is különböznek túlságosan tőlünk, magyaroktól.

Hadaka no tsukiai, „meztelen szocializálódás”

Japánban a fürdőzés igazi társadalmi-közösségi esemény, emiatt is illetik a „meztelen szocializálódás” kifejezéssel. Az onsenekben való fürdőzésnek külön kultúrája van, számos hagyománnyal és szokással. Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője mesélt ezekről: „A japán fürdőkultúra fontos szabálya, hogy fürdés előtt alaposan le kell zuhanyoznunk, hogy a víz tiszta maradjon. Az onszenek a nyugalom és feltöltődés helyszínei, ahol csendben vagy fürdőtársaikkal beszélgetve töltődnek fel a japánok és az országba látogató vendégek. Érdemes felkészülni arra is, hogy az onsenek többségében a meztelen fürdés a szokás, fürdőruhában nem lehet bemenni, a férfiak és a nők pedig elkülönítve fürdőznek.” Az onsenekbe látogatva tehát ablak nyílik a japán kultúrára: a fürdőzés előtti, aprólékos tisztálkodás az erre külön kialakított, tükörrel, kis székekkel, tusfürdővel és samponnal felszerelt fülkékben történik, a medencéket pedig a diszkréció és a csendes, szemlélődő nyugalom jellemzi.

A japán vidék szépsége

Beppuba érkezvén csupán annyit látunk, hogy a város felett folyamatos gőzfelhő lebeg; messziről nézve olyan, akár egy lábos, melyben évezredek óta forr a víz. Végtére is a település – az amerikai egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Park után – a világ második legnagyobb termálforrása. Közülük is különleges figyelmet élvez a Jigoku, vagyis pokol nevet viselő nyolc hőforrás, melyekből forró, akár 150 Celsius fokos víz tör fel. Igazi életre szóló élmény a 200 méter mély, vas-szulfáttól tengerkék színű, folyamatosan forrásban lévő, 98 fokos Tenger-pokol szélén állni, vagy épp a nevét a felszínén lebegő óriási sár-buborékokról kapó Sár-pokol melletti kristálytiszta vízben lábat áztatni.

Umi Jigoku, Japán

Bepputól alig néhány kilométerre található Yufuin, egy többek között levendulaültetvényekkel, hangulatos házikókkal és persze onsenekkel teli kis falu. Igazi kirándulóhely, ahol kerékpárt bérelve járhatjuk be a hegyekkel körülvett folyópartot és a mesebeli utcácskákat.

Ha pedig kalandra vágyunk, érdemes megtekinteni a sziget vulkánjait is, például a Sakurajimát és Japán legnagyobb, ma is aktív vulkánját, az Asót. „A Sakurajima 1955 óta folyamatosan füstöl, és az Aso is igazi világszám: itt található a világ legnagyobb –120 kilométer kerületű – kalderája, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. Az Aso ma is nagyon aktív, és ha szerencsénk van, és látogatásunkkor csökken az aktivitása, a hegyet megmászva hihetetlen élményben lehet részünk, testközelből megcsodálva a vulkán fortyogó, füstölő kráterét.” – avat be minket Simon Karolina.