A csapból is cseresznye folyik

Miről szól a cseresznyevirágzás? A barátokkal, családdal, munkatársakkal közösen töltött időről? Az evés-ivásról, az önfeledt beszélgetésekről és mulatozásról? Természetesen ezekről is, de nem szabad megfeledkeznünk a sakuráról, mely ezeknek a találkozásoknak az apropóját adja. A cseresznyevirágzás a sakuráról szól, a kecses, fehér-rózsaszín virágokról, melyek csupán két hétig pompáznak, majd elhervadnak, s ezáltal a felettünk elmúló élet metaforái.

01_utagawa ukiyoe

世の中は桜の花になりにけり
yo no naka wa / sakura no hana / ni nari keri

köröttünk
a világ nem több mint
cseresznyevirág[1]

 

年々や桜を肥やす花の塵
toshi doshi ya / sakura o koyasu / hana no chiri

holt szirmaiból
él évről évre tovább
a cseresznyefa[2]

 

 

 

 

 

Utagawa Hiroshige: Suijin-szentély a Sumida-folyónál Massakiban (Sumidagawa Suijin no mori Massaki, 1856/8), az Edo száz nevezetes látképe (Meisho Edo hyakkei) 35. táblája

 

Az első cseresznyefák és velük a cseresznyevirág-nézés szokása csaknem 1300 évvel ezelőtt érkezett Japánba kínai közvetítéssel. Azóta a cseresznye a művészet minden ágát meghódította, szirmaival finoman beszövi a japán hétköznapokat a legapróbb részletekig.

A cseresznyevirág hagyományos díszítőmotívum a kimonókon és annak kiegészítőin.

02_kimono

 

03_komono

Tavasszal szinte minden nap „terítéken van” edények díszítőelemeként.

 

04_donabe

05_szett

Természetesen az evőpálca, sőt az evőpálcatartó is cseresznyemintás.

 

06_hashi

A virágmintás étkészletet fel tudjuk dolgozni, a bazsarózsa nálunk is virágzik a herendin. Viszont amit sokan nem tudnak hová tenni: a cseresznyevirág gyakori vendég az asztalnál étel vagy ital formájában is. Nem, nem cseresznyéből készítik ezeket a dolgokat, mint nálunk a cseresznyés lepényt, hanem cseresznyevirág, esetenként cseresznyefalevél felhasználásával.

A sakura mochi, az édes babpasztával töltött rózsaszín rizssüti köré például cseresznyefalevelet hajtanak. Meg ugyan nem eszik, de jellegzetes illatot kölcsönöz az édességnek.

 

07_sakuramochi

Aromáját felhasználják számtalan gyönyörű, sakurát mintázó japán édességhez is.

08_sakura wagashi

A babpasztából készített, zselészerű yōkan fogyasztásakor pedig magába a virágba is belekóstolhatunk.

 

A hagyományos japán édességekhez pedig semmi sem illik jobban, mint egy sakura tea.

10_sakuracha

Ezek után már meg sem lepődünk, hogy a cseresznyevirágokat sokszor belefőzik a rizsbe. Az így ízesített rizsből gyúrt gombócokat még nagyobb élvezettel fogyasztja az ember cseresznyevirág-nézés közben, nem igaz?

 

11_sakurameshi

A japánok persze haladnak a korral, a gyártók pedig a végletekig kiaknázva a lehetőségeket, ügyesen lovagolják meg a március-áprilisi sakura hullámot. Szinte nincs olyan termék, aminek ne lenne limitált sakurás változata.

Ehetünk sakurával ízesített hamburgert.

 

12_mcdonalds

Utána pedig leküldhtejük a kedvenc sakura ízű kávénkkal.

13_starbucks

Az egészségesebbek bekanalazhatnak egy sakurás joghurtot.

14_danone

Az egészségtelenebbek pedig kifőzhetnek egy adag sakurás tésztát, és ihatnak rá egy jó hideg sakurás kólát vagy sört. Bár azt azért hozzá kell tennem, hogy a sör esetében – a kóláról nem tudok nyilatkozni – csak a csomagolás cseresznyevirágos.

15_pasta

 

16_pepsi

Ha már tele vagyunk cseresznyevirággal, akkor itt az ideje, hogy a környezetünket is átalakítsuk egy kicsit. A sakura motívuma ugyanis nem hiányozhat a ruháinkról, a körmünkről, az autónkról, de természetesen a kedvenc lakberendezési és használati tárgyainkról sem.

18_polo 19_taska 20_sneaker 21_korom  23_mobile cover 22_auto 25_evoeszkoz szarito 26_lampa24_eger

 

Konkrétan a csapból is cseresznye folyik…

 

27_furdo

Végül jöjjön néhány igazi japán őrültség, amelyek hasznossága ugyan megkérdőjelezhető, ötletességük viszont lenyűgöző!

Itt van ez a cseresznyevirág alakú esernyőtartó, amelybe beleállíthatjuk az esernyőnket…

 

28_esernyotarto

…a nem akármilyen esernyőnket. Ezen az első ránézésre hagyományosnak tűnő ernyőn ugyanis cseresznyevirágok „nyílnak”, ha vizes lesz.

 

29_esernyo

Ha pedig az asztal lapján is virágokat akarunk fakasztani, akkor azonnal szerezzük be a Sakura Saku Glasst, a „cseresznyét virágzó poharat”! A design pohár nedves talpa cseresznyevirág alakú lenyomatot hagy a felületen. A gyártó honlapja: https://www.100per.com/index.html

 

30_sakura saku glass

Elmaradt idén a hanami? Pótoljuk be a cseresznyevirág-nézést otthonunkban! A japán írószer, szuvenír és design boltokban alapvetően megtalálhatóak a kis papírmakettek. Ezeket nekünk kell otthon valahogyan összeeszkábálnunk, és máris díszíthetjük vele a lakást. Bármit, de tényleg bármit a szobánkba varázsolhatunk papírból: játszóteret, rizsszedést, szumómérkőzést, holdra szállást, rock koncertet. Miért éppen a cseresznyevirágzás maradna ki? A gyártó honlapja: https://www.teradamokei.jp/

 

31_makett

És ha még ez sem lenne elég, hanem szeretnénk végignézni a négy fal között, ahogy kivirágzik egy cseresznyefa – a japánok erre is tudnak megoldást. Egészen egyszerűen veszünk egy doboz Magic Sakurát, felállítjuk a kis papírfát, és meglocsoljuk a „varázs vízzel”. 12 óra elteltével máris élvezhetjük a hanamit a saját nappalinkban, ráadádul nem csupán 2 hétig, ahogy a valódi fák esetén, hanem egészen 1 hónapon keresztül. A gyártó honlapja: https://www.magicsakura.jp/

 

32_magic sakura

Videó:

[1] RYŌKAN Taigu, Az ottfelejtett hold. Rjókan Taigu 101 haikuverse Terebess Gábor fordításaival, ford. TEREBESS Gábor, https://terebess.hu/haiku/rjokan.html

[2] MATSUO Bashō, Régi tó vizet csobbant. Macuo Basó 630 haikuverse Terebess Gábor fordításaival, ford. TEREBESS Gábor, https://terebess.hu/haiku/baso/terebess.html

 

Szerző: Jámbor Aliz