Magyar alkotás tarolt a japán iparművészeti versenyen

Tóth-Vásárhelyi Réka idén is megmutatta a japánoknak

Május 2-án ünnepélyes díjátadóval vette kezdetét az 58. Japán Országos Kokeshi Verseny. A Shiroishiben megrendezésre kerülő versenyen Tóth-Vásárhelyi Réka, magyar kokeshiművész másodszor indult, s ezúttal „Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel” című munkájával elnyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját.

A Shiroishiben immár 58. alkalommal megrendezésre kerülő verseny a legrangosabb esemény, melyen a hagyományos japán fababákat, kokeshiket készítő művészek összemérhetik tudásukat. Egészen tavalyig japán országos versenyről beszélhettünk, azonban 2015-ben Tóth-Vásárhelyi Réka is elküldte alkotásait, és ezzel megtette az első lépést a verseny nemzetközivé tétele felé. Rögtön ebben az évben Shiroishi polgármesterének díjával tüntették ki, bizonyságot adva arról, hogy egy külföldi nő is fel tudja venni a versenyt a japán – főképp férfi – kokeshikészítő mesterekkel.

2016-ban az 58. Japán Országos Kokeshi Verseny 5 kategóriájába (hagyományos kokeshi, új stílusú kokeshi, kreatív kokeshi, fajáték, fából készült használati tárgy) összesen 879 mű érkezett be 168 alkotótól.  Közülük az egyetlen külföldi volt Tóth-Vásárhelyi Réka, aki a tavalyi sikeren felbuzdulva úgy döntött, hogy idén is megméretteti magát. A 18 főből álló szakmai zsűri április 26-án értékelte az alkotásokat, összesen 64 művet tüntettek ki díjjal. Tóth-Vásárhelyi Réka magyar női versenyzőként csaknem a mezőny egészét maga mögött hagyva a második legnevesebb elismerést, a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját szerezte meg.

Öltöztetős kokeshi - szekrénnyel
Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel

A díjnyertes „Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel” című alkotás tökéletes kivitelezése mellett kreativitásával hívhatta fel magára a zsűri figyelmét. A gyertyán, bükk és kőris felhasználásával készült alkotáshoz a kokeshibabán kívül tartozik egy szekrény, amelyben 17 aprólékosan megmunkált kiegészítőt – kimonókat, kalapot, ernyőket, lámpást és legyezőt – találunk. Az ötlet, hogy egy kokeshit az évszakhoz és az alkalomhoz illően különböző ruhadarabokba lehet öltöztetni és különféle kiegészítőkkel lehet variálni, egészen egyedülálló.

Tóth-Vásárhelyi Réka személyesen vette át a díjat május 2-án a White Cube-nak becézett Shiroishi Kulturális és Oktatási Központban, és részt vesz a május 3. és 5. között ugyanitt megrendezésre kerülő versenykiállításon is. A kiállításon a beküldött pályaműveket megvásárolhatják az érdeklődők. Az „Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel” című magyar nyertes 130 000 jen (kb. 325 000 Ft) fejében ékesítheti majd valaki gyűjteményét.

Tóth-Vásárhelyi Réka idén is a Japánspecialista segítségével indult a versenyen. Az utazási iroda nemcsak a repülőjegy- és szállásfoglalásban segédkezett, hanem japánra fordította a pályaművek címét, és folyamatosan tartotta a kapcsolatot a japán szervezőkkel.

Öltöztetős kokeshi - szekrénnyel

Kokeshibabák

„Az egész világon híres, a japán népművészetnek és ma már az iparművészetnek is szerves része a kokeshibaba. Ezek a gyönyörű, színes műtárgyak ellenállhatatlan vonzerővel rendelkeznek. Mivel kézzel készülnek, nincs két egyforma, minden babából saját egyéniség árad. Ma a kézzel készített babák értéke felbecsülhetetlen, ezért inkább csak a gyűjtők engedhetik meg maguknak, hogy ilyeneket rendeljenek mesterektől” – írja Tóth-Vásárhelyi Réka honlapján.

Tóth-Vásárhelyi Réka

Tóth-Vásárhelyi Réka gyermekkora óta vonzódik a japán kultúrához, így 2002-ben megpályázott – és elnyert – egy ösztöndíjat Japánba. Két évig tanult a Kobe Egyetemen a japán művészeti nevelésről, majd hazatérését követően 2011-ben kezdett kokeshibabákat készíteni. Eddig több mint 1700 fababát alkotott. Alapelve, hogy „nem lehet két egyforma kokeshi”. Réka készítette többek között Asakót, a Japánspecialista utazási iroda kabaláját. Művei megtekinthetők a Katagami Ház Facebook-oldalán.