Július 15-én debütált Japánban az új JR Pass, amellyel körbeutazható Nagoya, Ise, a Kumano Régió és Osaka. Ráadásul az 5 napos bérlet néhány busz járatra is felhasználható a Kumano régióban.

Az útvonal csúcspontjainak egyike a sintoista Ise-szentély. Arról sajnos nincs pontos információ, hogy valójában mikor építették a nagy szentélyt, ami igazából két nagyobb és több kisebb iszei szakrális épületből áll össze. Az viszont bizonyított, hogy a naiku, azaz a belső szentély már a IV. századtól áll, míg a geku, vagyis a külső szentély egy évszázaddal később született. Érdekesség, hogy az épületeket -úgy, mint a többi japán szentélyek esetében- minden 20. évben megújítják, ezt nevezik sengunak. A felújítás során az épületeket lebontják, majd az eredeti minta alapján újból megépítik.  A legutóbbi újítás 2013-ban zajlott le, ami már a 63. volt a sorban.ise

Másik jelentős állomás a Kumano Kodo zarándokút, amelyről kevesen tudják, hogy pont úgy, mint az El camino de Santiago, szintén a világörökség része. Az ősi út 1000 éve csalogatja a zarándokolni vágyókat, már a 12. században érkeztek ide zarándokok Kyoto és Osaka környékéről. Az út középpontja a Kumano Sanzan, amely elnevezés három nagy szentélyt takar: a Hongu Taisha, a Hayatama  Atisha és a Nachi Taisha.

kumano

A harmadik látnivaló, amit mindenképp érdemes felkeresni az út során a Shirahama, ami annyi tesz „fehér part”, ezt az elnevezést 500 méter hosszú homokos partszakaszának köszönheti. Shirahama körülbelül 100 km-re található Osakától délre, és Japán egyik legnagyobb meleg vízű forrásokban bővelkedő üdülőhelyének számít. Az első említés a forrásokról 1000 évvel ezelőtti időszakból származik.

sh