Ahogy napról-napra hűvösebbre fordul az idő, úgy válnak egyre népszerűbbé a japán forró vizű fürdők, más néven onsenek. Ezekből a természetes forrásokból több ezret találunk szerte a szigeten. Japánt nem érdemes úgy elhagynunk, hogy ne jártunk volna valamelyikben. Van azonban néhány alapszabály, melyet minden körülmények között be kell tartanunk. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy az onsenélmény teljes legyen. Kezdődjön hát az onsen utazás!

Miért kihagyhatatlan?

Egészségturisztikai vonzerejét és kiváló termálvizes adottságait a vulkanikus tevékenységnek köszönheti a szigetország. A legrégebbi meleg vizű forrás a Sikoku szigetén található Dogo Onsen, mely több mint 1500 éves múlttal büszkélkedhet. Ezek a sokszor szemet is gyönyörködtető hőforrások a japán kultúra szerves részét képezik, ráadásul gyógyító erővel is rendelkeznek. Kénben és nátrium-kloridban gazdagok, így enyhítik a fájdalmat, de akár a magas vérnyomás és a diabétesz kezelésében is segítenek. A japánok azonban a fürdőhasználatot is – mint mindent – sajátos szabályrendszerrel, sokszor akár kimondatlan elvárásokkal közelítik meg. Ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy milyen mélyen rögzült szokások uralják a teljesen mindennapi tevékenységeket is. Fokozottan igaz ez az onsen látogatásra. Nekünk elsőre kényelmetlen lehet, hogy nem elég, hogy sok idegennel kell megosztanunk a fürdőzés élményét, ráadásul mindezt meztelenül kell megtennünk. Kicsit félre kell tenni a beidegződéseinket, hogy az onsen elérhesse célját: a pihentető kikapcsolódást.

Hogyan viselkedjek, hogy ne keltsek feltűnést?

A bejáratot általában függöny takarja, mely a férfi onsen esetén kék, a női onsen pedig vörös függönnyel vár. Nagyon fontos, amikor egy onsenbe érkezünk, hogy cipőnket már a belépés előtt levegyük. Első lépésként az öltözőben lepakoljuk minden tárgyunkat és ruhánkat egy kis fonott kosárba, vagy egy zárható szekrénybe. Mindössze egy apró törülköző maradhat nálunk, melyet célszerű otthonról magunkkal hozni. Immár levetkőzve, áttérhetünk a fürdőhasználat másik elengedhetetlen előkészületére, a tusolásra. Csak teljesen tisztán, szennyeződésektől és szappanmaradványoktól mentesen léphetünk be ugyanis az onsenbe. A gyógyvizes fürdőbe való merüléskor vigyázzunk, mert ezek általában forróbbak, mint amit mi az európai gyógyfürdőkben megszoktunk! Próbáljunk tehát fokozatosan, elővigyázatosan belemerülni a vízbe! A törülközőt helyezzük a medence szélére, vagy akár a fejünkre, de semmiképpen ne tegyük a vízbe. Ekkor már semmi más dolgunk nincs, mint ellazulni és élvezni a víz áldásos hatását. 

manza_onsen

Mit érdemes még tudnom?

Természetesen nem Japánban járnánk, ha a fürdő után nem lenne még néhány tennivalónk. Fürdőzés után semmiképp ne tusoljunk le, hisz úgy elveszne a gyógyító anyagok hatása. Várjuk meg, míg megszáradunk, vagy szépen lassan töröljük át magunkat kis törülközőnkkel, mielőtt visszatérünk az öltözőbe. Ezt követően már nyugodtan felöltözhetünk. Jó ha tudjuk, hogy a legtöbb onsenbe nem engednek be tetovált személyt. Ennek az az oka, hogy a tetoválások a yakuza-ra, vagyis a japán maffiára emlékeztetnek, így ellenérzéseket keltenek a japánokban. A kisebbeket persze eltakarhatjuk sebtapasszal, de ha nagyobb mintával rendelkezünk, inkább hagyjuk ki az onsent.

nishimuraya_hotel_shogetsutei_kinosaki_onsen_japan22s3

Onsenkultúra: több mint fürdő

Az onsenélmény teljességéhez a gasztronómia és a földrajzi elhelyezkedés is hozzájárulnak. Éppen ezért a legtöbb onsennél az étkezés is benne van az árban.  Az onsen konyha egyik különlegessége az onsen tamago, ami hőforrásban főtt tojást jelent, melynek  a sárgája kemény lesz, a fehérje pedig nagyon lágy. Az onsenélmény másik hangsúlyos eleme a fürdő földrajzi elhelyezkedése és jellege. Ezek a helyek mindig természetes anyagokból épülnek, melynek célja a természetes közeg érzete, amely a hagyományos, elvárt viselkedésre és a szertartások betartására ösztönöz. Az onsenek elsősorban a természetben, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatók, fantasztikus panorámával. Ezek a misztikus, sejtelmesen gőzölgő fürdők tehát komplex élményt adnak a látogatóknak, nem véletlen, hogy Japánban ez a tevékenység már-már művészetté nemesült.

onsen_tamago

Tipp: A legjobb onsenek turisták szerint

Arima Onsen (Kóbe)
Kinosaki Onsen (Toyooka)
Tokyo Odaiba Oedo-Onsen-Monogatari (Koto)
Kurokawa Onsen (Minamioguni-machi)
Dogo Onsen Honkan (Matsuyama)
Yawaraginosato Hoheikyo Onsen (Szapporó)
Healthy Land Tamatebako Onsen (Ibusuki)
Nozawa Onsen (Nozawaonsen-mura)
Yufuin Area (Yufu)
Kusatsu Onsen (Kusatsu-machi)

Kapcsolódó utunk: Porhó, onsenek és Tokió