Van egy nagyon kellemes kis hely Budán, ahol megismerkedhetünk a srí lankai és a japán konyhával, sőt magunkkal is vihetjük a recepteket és otthon is próbálkozhatunk az ételek elkészítésével. Ha szereted a keleti konyhát és kedvenceidet saját magad is szeretnéd elkészíteni, akkor a Negura főzőiskola a Te helyed!

A Negura megálmodója, Gannoruwa Réka egy konyhaművészetek iránt érdeklődő srí lankai-magyar családba született. Már kislány korában is a konyhában sertepertélt szülei oldalán, ahol belekóstolt a fűszerek és ízvariációk izgalmas világába. Az ízek iránti szenvedélye az idők során csak fokozódott, így később Japánba utazott, ahol megismerte a minőségi alapanyagok iránti alázatot, a tradicionális konyhatechnika precizitásának valódi értékét és a tökéletesebbre törekvés vágyát. Mindezeket az értékeket mentora, Naoko Tanase ültette belé, melyeket azóta is követ.

dsc_1919

Tokióban a magyar ízek világába avatta be a japán háziasszonyokat, majd hazatérése után Budapesten a Negura főzőóráin keresztül mutatta be a japán és a srí lankai remekeket a magyarok számára, a külföldiek pedig a magyar konyhával ismerkedhetnek az óráin keresztül. Az órák alapkoncepciója, hogy nem az útikönyvekben szereplő leghíresebb ételekre koncentrálnak, hanem olyan házias ételeket mutatnak be, amelyek a turisták elől általában rejtve vannak, mivel az éttermek kínálatába jellemzően nem építik be őket. A másik pozitívum, az, hogy azokat az ételeket, amelyeket a főzőtanfolyamon kipróbálhatunk, otthon is könnyen elkészíthetőek, hiszen azok átlagos konyhai környezetben kivitelezhető verzióját tanítják az órákon. A menüket mindig az aktuális évszakhoz igazítják, szezonális hozzávalókat használnak. Az órákon közös sütés-főzés során mindenkinek jut feladat, aki szeretne részt venni az alkotásban. Ha valaki viszont csak a háttérből szemlélné a folyamatokat, az is megoldható. Ráadásul a recepteket magunkkal is vihetjük, mert kinyomtatva odaadják a vendégeknek, a jegyzeteléshez pedig tollat és papírt is tudnak biztosítani.

dsc_1761

A Neguráról még egy kis érdekesség. A szó egyébként fészket jelent japánul, ez biztosan a budai hegyek lábánál fekvő főzőiskola otthonosságára utal. A 6-8 fős csoportos órákra a honlapon, illetve a Facebook oldalon lehet jelentkezni, de akinek ezek az időpontok nem felelnek meg, azok jelentkezhetnek privát órákra is, külön egyeztett időpontokban.

A Negurában ajándékutalványt is beszerezhetünk, ami tökéletes karácsonyi ajándék lehet szeretteink számára.

dsc_1714