Tapasztalatunk szerint március és május között, a cseresznyevirágzás idején, egyre több magyar utazik Japánba.
Az utakat a többség jellemzően már akár egy évvel az utazás megkezdése előtte lefoglalja, ráadásul a Sakura Ünnep kultusza nagyon erős a szigetországban, ezért ilyenkor igen csekély a saját „last minute” szervezés sikerének az esélye.

12968391614_30f09d9a94_o

A tavasz kezdete az egyik legszebb időszak Japánban: ilyenkor virágba borulnak a cseresznyefák, és fehér-rózsaszín színek kavalkádjában tündökölnek a városok. A cseresznyevirágzásnak erős kultusza van a szigetországban, a Sakura Ünnep pedig csaknem 1300 éves múltra tekint vissza. Az ünnep jelentőségét mutatja, hogy Japánban március elejétől kezdve az időjárás-jelentés kibővül a „cseresznyefront előrejelzéssel”, a híradók pedig részletesen beszámolnak a virágzás folyamatáról is. Ez az előrejelzés, a sakura zensen már 1967 óta jelen van a japán médiában. A sakura zensenben minden egyes pillanatról beszámolnak nézőknek: mikor, hol fog kipattanni az első bimbó, hányad részben nyíltak már ki a virágok, mikor várható az elvirágzásuk, és hol tart éppen a „frontvonal”.

10343083583_f79e59ab89_o (Hirosima)

Nem csak Japánban, hanem hazánkban is óriási népszerűségnek örvend a cseresznyevirágzás, és évente mintegy 2500 magyar utazik ilyenkor a szigetországba. Egyre több magyar szeretné autentikus környezetben megtekinteni a cseresznyevirágzást, így erre specializálódott Japán útjaink már az előző évben betelnek, sőt, idén akkora volt az érdeklődés, hogy egy újabb utat kellett nyitnunk erre a programra.

Japánban a cseresznyevirágzás kezdetét a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló cseresznyefa virágbontása jelzi. Ezt követően hivatalosan is megkezdődik a „hanami”, vagyis a cseresznyevirág-nézés, amely Japán egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor a helyiek a családjukkal, a barátaikkal együtt pikniket rendeznek a fák tövében, hogy közelről csodálhassák meg a virágba borult ágakat. A babona szerint azokat, akikre a szirmok ráhullnak, szerencse és boldogság kíséri majd egész életükön át.

A virágzási hullám a szigetországban a melegebb éghajlatú déli tájakon kezdődik meg, majd észak felé halad, és minden esztendőben márciustól májusig tart. A gyönyörű, fehér-rózsaszín virágok két héten keresztül pompáznak, majd elhervadnak, ezért egyúttal a felettünk elmúló élet metaforái is; a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják.

Kapcsolódó körutazásunk: Sakura – tavaszi japán körutazás cseresznyevirágzáskor