A Japán iránti vonzalmam, amely mára szinte már megszállottsággá nőtt, olyan 20 éve tarthat. Kezdetben az autós kultúra, később a zene, az animáció, majd azt követően minden érdekelt, ami Japánhoz köthető. Ezért is volt sokkoló az első utam 2012-ben, amikor saját szememmel láthattam mindazt, amit korábban csak képernyőn vagy vásznon, vagy csak elképzelni próbáltam. Ilyen volt az első vizit a Ghibli Múzeumba, amely felnőttként is könnyfakasztó élmény. Az első látogatás egy nagyobb tuningműhelynél, az első kinti barát megszerzése, vagy az első vidéki utam egy éve Nagaszakiba, ahol túléltem egy földrengést. Felejthetetlen élmény volt arra ébredni éjjel fél 2-kor, hogy leborult minden az asztalról, a rázkódástól kiestem az ágyamból, az utcai szirénák üvöltöttek, a szálloda épülete ide-oda ingott.  Áttekintve az eddigi utakat, igyekeztem mindenből meríteni, szerencsére fantasztikus emberekkel találkoztam és elképesztő helyeket láthattam Sasebótól Nagaszakin át Fukuokáig.

Ashiya Classic autós találkozó

Eredetileg a Fukuoka Custom Car Show-n szerettem volna részt venni, de a találkozót az érkezésem napján, vélhetően a nagoyai találkozó miatt halasztották el egy hónappal. A kinti cimborám megkeresett egy jó hírrel, mégpedig, hogy lesz egy kisebb autós találkozó. Bevallom, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy a csili-vili, vizuális kisülésekkel és tömeggel teli, csarnokban rendezett pódiumos, puccparádé helyett egy családias, lazább, közvetlenebb, tipikusan helyi és autentikus klasszikus autós találkozón kötöttem ki.

20170226_105107

A helyszín az Ashiya Seaside Park volt, ez egy óceánparti üdülőtelepülés, ahol vasárnap és holtszezon lévén, teljesen kihalt volt minden. Ám közeledve a helyszínhez egyre sűrűsödtek a guruló csodák. A találkozón körülbelül 70 kocsi lehetett és a hangulat fantasztikus volt. Japánra jellemzően ilyenkor előkerülnek a horgászszékek, pokrócok és az emberek piknikké formálják az eseményt. Büfékocsik, fagyizók, modellárusok, alkatrész-kereskedők, klubok csoportokba tömörülve, magányos harcosok.

20170226_105632

A rendezvényen találkoztam a Wasabi Cars üzemeltetőjével is, amely igazi élmény volt, hisz ő kint él és ismeri a helyi “arcokat”.  A találkozón kaptam névjegyeket a helyi erőktől és ez igazán megtisztelő volt.

Ami a kocsikat illeti úgy vélem a 60-70-80-as évek számítanak az igazi aranykornak. Észrevehető a Nissan és Toyota dominancia, azon belül pedig a Crown, Cresta, Chaser, Mark II és Skyline túladagolás.

Szerző: Tóth Imre