Múlthéten vezető újságíróknak és bloggereknek tartottunk különleges gasztronómiai workshopot, ahol bevezettük őket a japán gasztronómia rejtelmeibe, majd elkészíthették első saját készítésű sushijukat is.

A gasztronómia témaköre megkerülhetetlen, ha Japánról van szó. Sok turista kifejezetten azért választja ezt az úticélt, mert itthon megszerette a konyha specialitásait, amiket autentikus környezetben, helyben is kipróbálna. A különleges japán gasztronómiát az UNESCO is elismeri, így 2013-tól kezdve a washoku, a japánok hagyományos étkezési kultúrája a világörökség része.

Az egészestés workshopon a japán konyháról, étkezési szokásokról, alapanyagokról és arról beszélgettünk, mit érdemes megkóstolni, ha Japánban járunk. Az esten a résztvevők megtudhatták, hogy az ételkülönlegességek alapját a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a hal és a rizs képezi, de gyakran használnak húst is a különlegességek elkészítéséhez a japánok. Az ételek legfőbb ízesítői a mirin, a szaké, a szójaszósz, a katsu o bushi (füstölt halpehely), a kombu, a fűszerek közül pedig a leggyakoribb a só, a sichimi, a san sho bors, a fehérbors, a szezámmag, valamint a gyömbér.

Sok emberben felmerül a kérdés, hogy vajon biztonságos-e a japán street food, szabad-e az utcai árusoknál ételt vásárolni? Mindenkit megnyugtatunk, hogy Japánban bárhol gond nélkül étkezhetünk.  Az utcai árusoktól ugyanolyan biztonsággal vehetünk frissen készített finomságokat, mint az éttermekben, hiszen az egész ország területén kiemelt figyelmet fordítanak az ételek higiéniai és esztétikai minőségére.

Az este végén különleges ételeket kóstolhattak meg a résztvevők, és elfogyaszthatták saját készítésű maki sushijukat is.

workshop2

Nagy Vivien, a  Fifty Pairs Of Shoes blog szerzője

workshop3

Kovács Dorottya, a Cloe from the woods bloggere élőben közvetítette saját oldalán a sushi tekerést 

workshop_fb