A hideg desszertek rendkívül kedveltek Japánban, a tradicionális édességektől kezdve, mint például a kakigōri, a külföldi importált termékekig, mint a gyümölcsös parfé minden megtalálható az országban. Természetesen a japánok szeretik kedvük szerint átformálni azokat, amelyből mindig valami elképesztően érdekes dolog sül ki. A csavaros fagyi egyébként 1950-ben robbant be Japánba és rövid idő alatt meghódította az országot. Persze ezeknek az ízesítéseit is megbolondították és helyi alapanyagokból készítették őket a különböző régiók szája íze szerint.

Tintahal fagyi

Az ijesztően fekete színét a tintának köszönheti.

tintahal

Hínár

Ne lepődj meg, ha Japánban kombu vagy wakame hínárból készült fagyival találkozol. Egyébként a tengeri hínárban rendkívül sok tápanyag és vitamin van.

hinar

Szójaszósz

A szójaszósz  alapkelléke a japán konyhának, ételízesítőként funkcionál.  Fagyiként is kedvelt, vaníliával párosítva pedig tökéletes ízt ad, ilyenkor kicsit hajaz a karamellára.

szojaszosz

Édesburgonya

Ősszel a japánok egyik kedvenc csemegéje a sült édesburgonya, de az ízét fagyiként is élvezik.

burgonya

Wasabi

A wasabiról sokan a sushira asszociálnak, de Japánban édességekben is felhasználják, gondoljunk például a wasabi ízű Kit Katra.  Furcsa az íze, de érdemes kipróbálni.

wasabi

Ha bátrak vagyunk, akkor még megkóstolhatjuk a bálna, angolna, polip, tengeri hal, só, tulipán, cseresznyevirág, tészta, csirkeszárny, kaktusz, cápauszony, osztriga, kaliforniai kagyló, padlizsán, fokhagyma, búza, saláta, csirke, indiai curry, kukorica, chilli, marhanyelv, miso ízesítésű fagyikat is.