Shikoku a négy nagy japán sziget legkisebbike, amelyet csodálatos hidak kötnek össze a főszigettel, így nagyon könnyen és gyorsan megközelíthető. De hogy mit érdemes meglátogatni a szigeten, arról máris beszámolunk!

híd

Shimanami Kaido

A Shimanami Kaido már képen is káprázatosan néz ki, de élőben leírhatatlan! Az út 6 szigetet köt össze 7 híddal és összesen 70 kilométer hosszú. Ha esetleg egy kis izommunkát szeretnénk végezni, akkor akár nyeregbe is pattanhatunk és kerékpárral is átszelhetjük a kerékpárútnak köszönhetően. Az úton összesen14 bicikliállomás van, ahonnan bringát bérelhetünk. Ha pedig már meguntuk a tekerést vagy elfáradtunk, visszaadhatjuk a kerékpárunkat, és felpattanhatunk egy buszra is. Az utat több részletben is letekerhetjük, hiszen van lehetőség kempingekben vagy akár vendégházakban tölteni az éjszakát.

88

88 templom zarándokút

Tovább erősíthetjük a vádlinkat japán shingon buddhista zarándokútján, a 88 templom zarándokúton. Ez az út Japán legismertebb zarándokhelye, valamint itt található az ország legrégibb turistaútvonala is. Az út Shikoku szigetén megy körbe 1200 km hosszan. Úgy tartják, hogy a zarándokút által érintett 88 templom többségét Kūkai alapította vagy hozatta helyre. Kūkai (774–835), posztumusz nevén Kōbō Daishi („a buddhizmust terjesztő nagymester”) buddhista szerzetes, tudós, költő és művész volt. Nevéhez fűződik a shingon buddhizmus megalapítása, melynek központja a napjainkban nem buddhista turisták körében is népszerű Kōya-san lett. Évente kb. 100 000-en vállalkoznak a shikokui zarándoklatra, de az ohenrosannak nevezett zarándokok többsége valójában nem gyalog, hanem busszal vagy autóval járja végig az utat.

DSC_4912

Takamatsu

A város ideális kiindulási pont a sziget körbeutazásához. Takamatsuban kihagyhatatlan látnivaló a gyönyörű Ritsurin kert. A kert kialakítása 1620-ban kezdődött az Ikoma család irányításával, majd 1642-ben megörökölte Yorishige Matsudaira, aki szerencsére folytatta a munkálatokat. Egészen 1870-ig a családhoz tartozott, majd pár évvel később nyilvános kertként működött tovább. Ha erre járunk, akkor semmiféleképpen se hagyjuk ki a kertben található múzeumot és a teázást a Kikugecutei teaházban.

DSC_4960

Kanamazura

A kabuki színház rajongói feltétlenül látogassanak el Kanamazurába, ami a legrégibb ilyen színház az országban. Időről időre színdarabokat is játszanak, de amikor épp nincs előadás akkor is megnézhetjük belülről az épületet, megleshetjük a nézőteret, a színpadot és az öltözőt is.

kochi

Kōchi kastély

A város legfőbb látnivalója a Kōchi kastély, amely egyike a kevés, máig eredeti szerkezetében fennmaradt várkastélyoknak. Délnyugati partján nemzeti park található, mely a búvárkodáson és bálnalesen kívül számos más szabadtéri programmal is várja a látogatókat.

16265163_1568660036496783_7171986216155128403_n (1)

Matsuyama kastély

A sziget legnagyobb városa elbűvölő kastélyáról és az azt körülvevő kertről híres, ahol összesen 200 cseresznyefát csodálhatunk meg. A Matsuyama kastély is egyike azon kevés kastélyoknak, melyek eredeti állapotukban megmaradtak. Ez a legmagasabban elhelyezkedő kastély Japánban, de ez ne szegje kedvét azoknak, akik nem szeretnek sokat lépcsőzni, mert az épületet felvonóval is lehet megközelíteni.

Ehime_dogo_onsen_060916

Dogo onsen

A Dōgo Onsen az egyik legnagyobb múltú fürdő Japánban. Az épület egyik része a királyi család számára van fenntartva, akik rendszeresen meg is látogatják azt.

tokushima_awa_odori_jnto

Tokushima

Ehhez a tájhoz kapcsolódik az “awa odori” tánc és a város ad otthont az Awa odori fesztivának. Az ünnepséget minden évben augusztusban rendezik meg és több tízezer embert vonz. Ilyekor yukatába öltözött férfiak, nők és gyerekek lepik el az utcákat, hogy reggelig táncoljanak.

Akashi Kaikyo híde4

Akashi Kaikyo híd

A legnagyobb támaszközű függőhíd a világon, a híd teljes hossza majdnem 4 kilométer hosszú. Érdekesség, hogy felmehetünk a híd szerkezete alá is.

Kapcsolódó utazásaink:

Shikoku: őszi nagykörút Shikoku érintésével