Amikor a japán öltözködésre gondolunk, a többségnek a kimonó jut eszébe, vagy az extrém színekben, extravagáns darabokban megjelenő manga rajongók. A szigetország öltözködési szokásai azonban nem is állnak annyira távol az európai ízléstől.

Artlocatorapp.com_IsseyMiyake

Visszafogott elegancia és fiatalos vonalak

A szigetország öltözködési szokásai nem is állnak annyira távol az európai ízléstől, mint azt gondolnánk: az utcai viseletet többnyire a visszafogott elegancia jellemzi. A japánok nagy gondot fordítanak küllemükre és ruházatuk kiválasztására, nemre és korra való tekintet nélkül, öltözködésüket pedig fiatalosság, lendületesség jellemzi. A munkába járó férfiak jól szabott, márkás öltönyben járnak, a nők pedig szeretik kihangsúlyozni nőiességüket, miközben igyekeznek minél kevesebbet mutatni a bőrükből, így legtöbbször zárt felsőt és harisnyát is hordanak.

A japán divatot sokkal kevésbé jellemzi az extrémitás, mint ahogy azt a TV és a képregények sugallják. Európai szemmel nézve viszont rögtön feltűnik, hogy a gyerekek egyenruhát viselnek, amely egy felsőből, rövidnadrágból vagy szoknyából és térdzokniból áll. Érdekesség, hogy a gyerekek még a novemberi hidegben sem váltanak melegebb ruhára, továbbra is a rövid egyenruhát hordják az iskolai napokon.

 Előremutató trendek

 Japán igazi trendteremtő, hiszen a divattervezők időről időre szívesen merítenek ihletet a felkelő nap országának tradícióiból, függetlenül attól, a világ melyik részén élnek és alkotnak. Ezzel szemben a japán divattervezők mindig nagyon előremutató tervekkel rukkolnak elő, mint például Issey Miyake, aki gyakran ötvözi a japán és az európai kultúrát, és nevéhez fűződik egy innovatív szövési eljárás kidolgozása is. Az A-POC (A Piece of Clothing) technika olyan különleges szövési eljárás, melynek során egy olyan cső formájú anyag készül melyben nem csak a szabadminták hanem a szálirányok is úgy helyezkednek el, hogy azok kiszabásával gyakorlatilag egy kész ruhát kapunk, anélkül, hogy felesleges anyag keletkezne.

japan-elegancia(680x480)

De Tokióban kiemelkedő népszerűségnek örvendenek Yohji Yamamoto kreációi is. A designer az aktuális divatirányzatoktól távol, avantgárd stílusban tervez, és New Yorkban, Párizsban illetve Antwerpenben is működtet saját boltokat.

Forrás: Artlocator

 Extrém ruhaköltemények és kiegészítők

 A tokiói Harajuku negyed utcáit járva olyan izgalmas jelenségekkel is találkozhatunk, amelyeket szinte csak Japánban láthatunk. A fiatalok egy része igen extrémen öltözik, így az általuk is közkedvelt negyedben megfigyelhetjük a japán öltözködés legkirívóbb darabjait is.

Harajuku

Forrás: Medium.com/TokyoFashion

Ilyen még például a legújabb őrületet, a pöttyös, csíkos vagy szív mintával díszített, kilakkozott körmöket imitáló nylonharisnya, amely távolabbról nézve úgy néz ki, mintha épp most léptünk volna ki a pedikűröstől. Ha ilyen darabokkal bővítjük a ruhatárunkat, minden nap más színben, más mintában pompázhatnak a körmeink.

toe-nail-art-polish-stockings-japan-6

Forrás:bored.panda